Novi koronavirus lahko pri nekaterih povzroči zaplete v možganih

Nedavna raziskava je ugotovila povezavo med možganskimi zapleti, kot sta kap in psihoza, in novim koronavirusom. To je vzbudilo zaskrbljenost glede možnega širšega vpliva bolezni, ki je obkrožila že ves svet.

Raziskava je sicer majhna in osnovana na zdravniških opazovanjih, zato ne more zagotoviti širše slike. Kljub temu pa medicinski strokovnjaki pravijo, da rezultati opozarjajo na potrebo po preučevanju učinkov covida-19 na naše možgane.

 

Vse več poročil se nanaša na povezavo med novim koronavirusom in možnimi nevrološkimi in psihiatričnimi zapleti. Ta raziskava preučuje nevrološke zaplete povezave z virusom, je pa osnovana na primerih, ki so bili dovolj zahtevni, da je bila potrebna hospitalizacija.

Znanstveniki pravijo, da so rezultati pomembni pokazatelji možnih zapletov, vendar jih moramo obravnavati previdno. Za zdaj namreč ne moremo delati zaključkov na podlagi tako majhnega vzorca.

 

Raziskava se je osredotočila na bolnike v britanskih bolnišnicah, ki so bili hospitalizirani aprila. Zdravniki so opazili nevrološke in psihiatrične zaplete, ki so bili potencialno povezani z virusom. Najpogosteje so poročali o kapi in spremembi psihičnega razpoloženja.

Raziskava nas opominja, da je covid-19 veliko več kot zgolj pljučna bolezen, zato moramo preučiti tudi povezavo z drugimi boleznimi. Vseeno pa moramo natančneje preučiti, ali virus dejansko povzroča te bolezni, ali so se preprosto pojavile ob istem času.

 

Zaenkrat naj se splošna javnost ne obremenjuje s temi potencialnimi boleznimi, saj so verjetno precej redke pri tistih, ki so oboleli za novim koronavirusom. Vseeno pa moramo biti pozorni na povezavo med pandemijo in duševnim zdravjem.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekMagistrski študijski program Dizajn – nadgradite svoje znanje na Fakulteti za dizajn
Naslednji članekTop 5 trikov za bleščeč dom
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.