Novo upanje za tablete, ki jih lahko zaužijemo le enkrat na teden

Nova tehnologija, ki bi dnevno jemanje zdravil nadomestila s tedenskim ali celo mesečnim, bi lahko spremenila življenja mnogih. Metoda je bila razvita tudi za novo vrsto kontracepcijskih tablet, ki so jih najprej testirali na prašičih. Zgrajene so iz kapsule, ki se raztopi v želodcu in sprosti posebno strukturo, ki tri tedne skrbi za doziranje sintetičnih hormonov, nato pa se razgradi in zapusti telo.

Podjetje Lyndra načrtuje prve teste na ljudeh že konec tega leta. Uporabo tehnologije pa se že prenaša na vrsto drugih zdravil, med drugim tudi na zdravilo za malarijo. Podjetje razkriva, da bodo letos testirali tudi tedensko tableto za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje. Če bo šlo vse po sreči, naj bi bila ta na voljo proti koncu leta 2024.

Prednosti jemanja novih tablet bodo opazne na zdravstvenem in ekonomskem področju. Zmanjšala se bo namreč možnost pozabljene doze (in s tem povezane hospitalizacije), zdravila pa se bodo v telesu sproščala bolj enakomerno. Tudi pacienti se bodo počutili bolje, če jih ne bo potrebno vsak dan opominjati na jemanje zdravil. Predvsem je uporaba tovrstnih zdravil uporabna, kadar je po prejeti dozi potrebno opazovanje zaradi morebitnih stranskih učinkov. Z novimi tabletami bi vsakodnevno obiskovanje klinik za prejem zdravila postalo preteklost.

Kljub širokim možnostim uporabe, tehnologija ni uporabna za vse vrste zdravil. Problem je namreč, da se mora celotna tedenska ali mesečna doza zdravila stlačiti v eno samo kapsulo. Dodatni izziv pri razvoju zdravila predstavlja krčenje želodca – zdravilo mora namreč v njem preživeti teden ali celo mesec dni.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekMiti in resnice o sladkorju
Naslednji članekŠamanov dragocen boben se po treh stoletjih vrača domov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.