Ob novem odkritju se lahko človeštvo počuti še manjše

hd wallpaper, nebula, stars
Foto: myersalex216 iz Pixabay

Skupina evropskih znanstvenikov je podrla domnevo, da so druge galaksije podobne naši. Leta 1955 je Edwin Salpeter zapisal enačbo imenovano IMF (Initial Mass Function), s katero se računa razporeditev zvezdnih mas v galaksiji. Vse do danes se je sklepalo, da je IMF univerzalna, da velja za vsak kotiček vesolja. Nova raziskava je pokazala, da temu ni tako in da galaksije okoli nas gostijo zvezde večjih mas, kot je povprečje Mlečne ceste.

Končno vemo kakšne so ostale galaksije

Do zdaj, brez najmodernejše tehnologije astronomi niso mogli opazovati zvezd in galaksij daleč od nas izven naše galaksije. Opazili so le najsvetlejše in največje zvezde, katerih svetloba je pripotovala do Zemlje po milijardah let. To se je seveda vedelo in astronomi so sklepali, da je razporeditev zvezd in njihova povprečna masa v drugih galaksijah podobna naši. Zdaj pa so znanstveniki posegli po bazi podatkov z opazovanji več kot 140.000 galaksij in naprednih simuliranih modelih ter prišli do zaključka, da ima Mlečna cesta v povprečju manjše zvezde kot ostale galaksije.

galaksija
Del mlečne ceste. Foto: on NASA

Podatke so pridobili iz COSMOS (Cosmic Evolution Survey). To je mednarodni katalog astronomskih opazovanj, v katerem je več kot milijon zapisov oz. dokumentiranih opazovanj iz 140.000 galaksij. Najbolj oddaljen vir svetlobe je do Zemlje potoval kar 12 milijard let.

Ekipa je delala na mednarodnem centru za temeljne astronomske raziskave DAWN, ki je skupni projekt Inštituta Nielsa Bohra na Univerzi v Københavnu in inštituta DTU Space na Danskem. Center se ukvarja s temeljnimi astronomskimi raziskavami kot so raziskovanje prvih galaksij in zvezd, črnih lukenj, supernov, pri čemer uporabljajo najmodernejšo opremo in simulacije.

galaksija
Fotograifja največje opažene galaksije IC 1101. Kar vidimo so le najsvetlejše zvezde galaksije. Vsega skupaj naj bi bilo v njej okoli 100 milijonov milijonov (trillion) zvezd. Foto: on NASA

Morda nismo največji, smo pa najbolj dolgoživi

Ugotovili so še nekaj zanimivega. Večje kot so galaksije in večje kot so zvezde v njih, hitreje umrejo, nehajo rojevati nove zvezde, stare pa se prelevijo v črne luknje ali supernove. Poleg tega se zdi, da dlje stran ko gledamo, večje in bolj masivne so galaksije. Naša Mlečna cesta je torej ena izmed manjših galaksij v vesolju, vendar kot kaže med bolj dolgoživimi.

VIRScience Daily
Prejšnji članekKomentar: Asta La Vista Vasko
Naslednji članekRazpis pripravniških mest v vzgoji in izobraževanju za leto 2022/23

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.