Komentar: Asta La Vista Vasko

Vasko Simoniti je posle predal Asti Vrečko
Ljubljana, ministrstvo za kulturo. Vasko Simoniti je posle predal Asti Vrečko

Z nastopom nove vlade je Ministrstvo za kulturo prevzela dr. Asta Vrečko. Državni zbor je s potrdilom 15. slovenske vlade potrdil tudi novo ministrico, potekala pa je tudi primopredaja poslov. Odhajajoči minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je s strani nove ministrice prejel zahvalo, nova ministrica pa je napovedala prihodnost kulture. Bo presegla svojega predhodnika in osvojila zadane cilje?

Asta Vrečko prevzela posle Vaska Simonitija

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izpostavila glavne naloge svojega mandata, kjer bo skušala kulturi ponovno prinesti pravo mero poguma, ponosa in pomena v slovenskem prostoru. Kot glavni cilji mandata 2022-2026 se navajajo odprava najbolj spornih političnih odločitev pretekle vlade, ocenitev posledic epidemije – sanacije in ukrepi za okrepitev kulture, urejanje statusa javnih medijev, izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih v kulturi, vzpostavljanje trajnega in vključujočega dialoga z narodom, priprava 10-letnega investicijskega programa vlaganj v kulturno infrastrukturo, sprememba Nacionalnega programa za kulturo v obdobju 2022-2029 in prizadevanje za decentralizacijo kulture.

Kot je povedala dr. Asta Vrečko bo družbena vloga kulture znova prepoznana, opredeljena in okrepljena, saj gre pri kulturi za lakmusov papir naše družbe kot celote. O dr. Asti Vrečko bomo v prihodnjih mesecih izvedeli veliko več, kot je znanega zdaj na prvi pogled. Tako bo pri vsakem članu nove ministrske ekipe in Ministrica za kulturo tu ne bo izjema. Pri vseh politikih se sprašujemo, če se bo po nastopu na funkciji tudi držal teh obljub. Ali se bo nova ministrica držala teh obljub? Ne vemo, to bomo tudi šele videli.

Preseči delo predhodnika, je njena glavna in nadvse nujna naloga. Ne le to. Popravliti mora tudi nekaj njegovih napak in napak njegove vlade, saj je kultura padla na Temno stran meseca, če se nekoliko poigram z naslovom enega od del gospoda Simonitija. Vedno rad povem, da je dr. Vasko Simoniti izjemen zgodovinar. Žal mu ta sloves v politiki ni sledil v zadnjih dveh letih, vsekakor pa se na široko izogibam žaljenja osebe, kar je pogosto videno na družbenih omrežjih.

Včasih je prijetno uporabiti citat o tem, da je najboljše končati, ko si na vrhuncu kariere. Škoda. Mogoče bi lahko bil gospod Simoniti največji kulturni minister vseh časov. Žal ni. Ali pač? Če je privabljanje skoraj milijarde evrov v vojsko uspeh gospoda Tonina, potem je uspeh gospoda Simonitija privabljanje skoraj četrt milijarde evrov v kulturo. Teh 237 milijonov evrov je rekord v samostojni Sloveniji. Povečanje sredstev za filmski sektor in samozaposlene v kulturi, če gledamo od daleč. Pogled od blizu zriše drugačno sliko, ki je načela ugled Vaska Simonitija in ni nujno vezana na finančne uspehe v kulturi. Mnogi kulturniki na denar gledajo popolnoma drugače in tu je glavna težava, ki jo bo težko premostiti in je leva/desna politika pogosto ne zna.

V kulturi je čas za nekaj novega. Čas je za tisto, kar so nekoč govorili starejši: »Politika naj pripade mladim«. Tisti, ki so jih imeli oni v mislih, so zdaj že stari. Obrnilo se je nekaj krogov življenja in mogoče je čas, da Ministrstvo za kulturo zaživi, tako kot je treba. Da kultura zaživi v taki obliki, kot si jo zasluži njeno prebivalci. Precej grozljiv bi bil odgovor, da kultura že živi tako, kot si jo zaslužimo, kajne? Nanj nismo pripravljeni, zdaj je le čas za upanje in svobodo.

Ministrico za kulturo čaka težka naloga

In kako bi dr. Asti Vrečko uspelo kulturo vrniti na pravo raven? V prvi vrsti z dialogom, ki mora biti kulturen in na določenem nivoju. Vrnitev nekdanjega ugleda in veljave slovenski kulturi? Modernizacija kulturne politike in ministrstva? Stabilnost in neodvisnost filmske industrije? Nove reforme na področju kulturne dediščine? Spodbujanje kulturniško-umetniških vsebin v medijih? Vse to je bilo omenjeno v njeni predstavitvi pred odborom Državnega zbora.

»Kultura, umetnost in kulturna dediščina so tisto, kar bomo kot družba pustili za nami – zato mora kultura ponovno določiti svojo družbeno vlogo, saj gre za lakmusov papir družbe kot celote,« je opomnila dr. Asta Vrečko in dodala: »Prav v odnosu do kulture se kažejo naprednost, solidarnost in odprtost, tako politike kot družbe nasploh.”

Leta 2025 bomo vstopili v tretje leto njenega mandata in proslavili Novo Gorico kot Evropsko prestolnico kulture. Z vsem upanjem za kulturo, želim dr. Asti Vrečko uspešen mandat, nikakor pa pričakovanja niso nižja zaradi preteklih let. A če ji uspe premostiti vse težave, bo cenjena mnogo bolje kot njeni predhodniki. Apropo, postala bi najboljša ministrica za kulturo v zgodovini Slovenije.

*Komentar ne odraža mnenja celotnega uredništva.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNič več ukrepov: Kaj to pomeni?
Naslednji članekOb novem odkritju se lahko človeštvo počuti še manjše

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.