Nič več ukrepov: Kaj to pomeni?

Maska in razkužilo.
Foto: Alexandra_Koch iz Pixabay

Po tem, ko je v javnem prometu, zaprtih javnih prostorih, kot so šole in v industriji vlada Republike Slovenije že sredi aprila ukinila zaščitne ukrepe, so tej še vedno trajali v zdravstvenih ustanovah in pri različnih izvajalcih socialnega varstva. S koncem maja je vlada v sodelovanju s Strokovno svetovalno skupino preklicala še ostale ukrepe za zajezitev bolezni. Kot zadnja sta bila v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva.

Kaj se je zgodilo?

Vlada je 30. maja na dopisni seji sprejela sklep o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. To pomeni prenehanje veljavnosti vseh ukrepov, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja in obvladovanja okužb s koronavirusom.

Prenehanje ukrepov je začelo veljati z 31. majem, in sicer dan po objavi Odloka v Uradnem listu RS. Predlog o prenehanju veljavnosti Odloka je pred dnevi predlagala Strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19.

Prav tako so zaradi izboljšanja stanja v državi v skupini sklenili, da potreba po obstoju svetovalne skupine ne obstaja več. Ta sklep so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje. Minister za zdravje Janez Poklukar naj bi že podpisal sklep o prenehanju delovanja skupine.

Kaj to pomeni za hitro testiranje?

Hitro testiranje oziroma testiranje HAG je še vedno brezplačno za:

  • osebe z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotesta s HAG (fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki),
  • osebo, ki želi prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem testu (HAG ali PCR),
  • uporabnike storitev bolnišnic in drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev, ter obiskovalce uporabnikov storitev bolnišnic. Testiranje s testom HAG zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti in storitev.
  • osebe, ki prebivališča v Republiki Sloveniji nimajo, so pa zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji, ali so diplomatski predstavniki drugih držav, rezidenčno akreditirani v Sloveniji.

Kakšni so po novem ukrepi v zdravstvenih domovih?

Od 31. maja naprej lahko zdravstvene ustanove same predpišejo morebitne ukrepe in protokol obiskov. Te bodo nastali na podlagi mnenja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, ki ukrepe predlaga glede na epidemiološko situacijo v sami bolnišnici in tudi v regiji.

Za zaposlene, uporabnike storitev in obiskovalce lahko predpišejo:

  • ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, kot sta obveznost mask in razkuževanje,
  • pogoj PCT in
  • protokol obiskov v bolnišnici.

Kaj pa v domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialnega varstva?

Že od 14. maja je za zaposlene, uporabnike storitev in obiskovalce v takšnih zavodih:

  • obvezna uporaba zaščitne maske,
  • obvezno razkuževanje rok,
  • potrebno upoštevanje drugih priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe.

V prihodnje bodo o morebitni obveznosti nošenja mask tudi v zavodih socialnega varstva odločale službe za preprečevanje in obvladovanje okužb.

Se bodo ukrepi jeseni vrnili?

Napovedi nove vlade, ki bo delovala pod vodstvom Roberta Goloba, so jasne. Slovenija se bo do jeseni pripravila na vrnitev koronavirusa, a bomo za razliko od preteklosti ubrali model, ki bo podoben švedskemu. Do množičnih zapiranj javnega življenja in izobraževalnih ustanov ter policijskih ur ne bo prišlo. Prav tako naj ne bi bilo pravega razlikovanja med cepljenimi in necepljenimi. Vseeno je pričakovati, da se bodo v primeru povečanja števila okužb vrnili ukrepi, kot so maske in razkužila.

Prejšnji članekZ jajci do boljšega zdravja
Naslednji članekKomentar: Asta La Vista Vasko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.