Z jajci do boljšega zdravja

brown and white heart shaped decor
Foto: Edouard Gilles on Unsplash

Jajca so pomemben del naše prehrane, saj so vsestransko uporabna in vsebujejo veliko beljakovin. So tudi bogat vir holesterola in drugih hranil. Pred kratkim pa so raziskovalci ugotovili, da uživanje enega jajca na dan pomaga zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca.

Glede uživanja jajc v prehrani obstaja mnogo dokazov, ki kažejo na korist in škodo uživanja jajc na zdravje srca. Na Kitajskem so zato izvedli obsežno raziskavo. Pokazali so, da je bilo pri tistih, ki so jajca jedli vsak dan, tveganje za bolezni srca in možgansko kap bistveno manjše kot pri tistih, ki so jih jedli redkeje.

Raziskava

Avtor raziskave Lang Pan iz univerze v Pekingu je pojasnil, da je do zdaj le malo študij preučevalo povezavo med uživanjem jajc in tveganjem za bolezni srca in ožilja. Z ekipo so izbrali približno 4700 udeležencev, od katerih je približno 3400 ljudi imelo srčno-žilne bolezni, ostali pa ne. S posebno tehniko so ugotavljali, kako se uživanje jajc odraža v krvni plazmi udeležencev.

Njihove analize so pokazale, da so imeli posamezniki, ki so uživali zmerno količino jajc, v krvi višjo raven lipoproteina visoke gostote (HDL), ki mu rečemo tudi »dober« holesterol. Več molekul HDL v krvi pomeni, da le-te pomagajo odstranjevati holesterol iz krvnih žil in tako ščitijo pred zamašitvami, ki lahko povzročijo srčni infarkt in možgansko kap.

Pomen raziskave

Soavtorica raziskave Canqing Yu je povedala, da bi rezultati lahko pomenili razlago, kako lahko uživanje zmerne količine jajc pomaga pri zaščiti pred boleznimi srca. Ob tem dodaja, da so na tem področju vseeno potrebne dodatne študije, ki bodo potrdile njihove ugotovitve.

Profesor Liming Li, ki je prav tako sodeloval pri raziskavi, je dodal, da bi lahko ta študija vplivala tudi na nacionalne prehranske smernice. Prehranske smernice na Kitajskem sicer že priporočajo uživanje enega jajca na dan, a podatki kažejo, da je poraba manjša od priporočene. Li upa, da bo njihovo delo poudarilo potrebo po novih strategijah za spodbujanje uživanja jajc med prebivalstvom.

VIRHow eating eggs can boost heart health
Prejšnji članekPametne ure Huawei WATCH GT 3 Pro že na voljo v Sloveniji
Naslednji članekNič več ukrepov: Kaj to pomeni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.