Ob novozelandski obali našli morske pse, ki se svetijo v temi

Znanstveniki trdijo, da so našli tri vrste morskih psov, ki živijo v globinah morja ob novozelandski obali. Kaj je njihova posebnost? Svetijo se v temi. Eden izmed njih je znan kot največji znan vretenčar, ki se sveti v temi. Doseže lahko do 180 cm.

Te tri vrste so bile že poznane morskim biologom, so pa prvič zasledili pojav bioluminiscence. Čeprav veliko morskih živali oddaja svetlobo, je bil ta pojav prvič zabeležen pri večjih morskih psih. Znanstveniki menijo, da svetleči trebuhi morskih psov pomagajo pri tem, da se lažje skrijejo pred predatorji in drugimi grožnjami, ki se nahajajo pod njimi.

Bioluminiscenca naj bi bila dosežena preko tisoče celic v kožah morskih psov, ki proizvajajo svetlobo. Te tri vrste živijo na morskem dnu, od 200 do 1000 metrov globine, kar je tudi maksimalna globina, ki jo lahko doseže svetloba.

Gre za območje, kjer se ne morejo skriti, zato potrebujejo neke vrste kamuflažo. Znanstveniki so v študiji skušali pojasniti pomembnost bioluminiscence za morska bitja. »Pogosto je videna kot spektakularen, a redek dogodek v morju. Če pa upoštevamo velikost globin oceanov in pojave svetlečih organizmov, pravzaprav postaja vse očitnejše, da ustvarjanje svetlobe na oceanskem dnu igra pomembno vlogo pri strukturi največjega ekosistema našega planeta.«

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekEkonomska fakulteta se ob 75-letnici predstavi nekoliko drugače
Naslednji članekZnani Slovenci zapeli Vitrancu za 60. rojstni dan

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.