Ob novozelandski obali našli morske pse, ki se svetijo v temi

Profil morskega psa pod gladino morja

Znanstveniki trdijo, da so našli tri vrste morskih psov, ki živijo v globinah morja ob novozelandski obali. Kaj je njihova posebnost? Svetijo se v temi. Eden izmed njih je znan kot največji znan vretenčar, ki se sveti v temi. Doseže lahko do 180 cm.

Te tri vrste so bile že poznane morskim biologom, so pa prvič zasledili pojav bioluminiscence. Čeprav veliko morskih živali oddaja svetlobo, je bil ta pojav prvič zabeležen pri večjih morskih psih. Znanstveniki menijo, da svetleči trebuhi morskih psov pomagajo pri tem, da se lažje skrijejo pred predatorji in drugimi grožnjami, ki se nahajajo pod njimi.

Dva morska psa, eden nad drugim, spodnji se sveti
Foto: Mallefet, Stevens and Duchatelet, BBC

Bioluminiscenca naj bi bila dosežena preko tisoče celic v kožah morskih psov, ki proizvajajo svetlobo. Te tri vrste živijo na morskem dnu, od 200 do 1000 metrov globine, kar je tudi maksimalna globina, ki jo lahko doseže svetloba.

Gre za območje, kjer se ne morejo skriti, zato potrebujejo neke vrste kamuflažo. Znanstveniki so v študiji skušali pojasniti pomembnost bioluminiscence za morska bitja. »Pogosto je videna kot spektakularen, a redek dogodek v morju. Če pa upoštevamo velikost globin oceanov in pojave svetlečih organizmov, pravzaprav postaja vse očitnejše, da ustvarjanje svetlobe na oceanskem dnu igra pomembno vlogo pri strukturi največjega ekosistema našega planeta.«

Katja Stojić
+ objave

Urednica revije Študent

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.