Ekonomska fakulteta se ob 75-letnici predstavi nekoliko drugače

Ekonomska fakulteta praznuje 75-letnico obstoja. Za nas je to zelo vesel dan, pa bi zato namesto z znanimi podatki o kvaliteti šole (ki sodi med najboljših 1 % poslovno-ekonomskih šol na svetu), spregovorili o nekaterih zelo zanimivih podatkih.

Saj veste … kar spretno znamo zbirati podatke in jih analizirati z namenom, da postanemo boljši. Med njimi pa potem najdemo kar nekaj fascinantnih, ki kažejo tudi na to, kako človeška in unikatna je naša skupnost.

Pa začnimo.

 • Študij na Ekonomski fakulteti je v zadnjih 75 letih zaključilo več kot 51.000 študentov. To se nam zdi res lepa številka, ki pove, kako neverjetna količina znanja je bila predana v prakso!
 • V zadnjih 12 letih je pri nas študiralo 691 mednarodnih študentov. To pojasni, zakaj lahko na hodnikih EF v petih minutah slišiš vsaj pet tujih jezikov, od katerih vsaj enega ne prepoznaš. Kako zabavno je pa to!
 • Koliko študentov mislite, da smo imeli iz Trinidad in Tobaga? Veste kje je to?JSlovenijo sta dodobra spoznala zaenkrat dva.
 • Veliko naših študentov je izjemnih, izkoriščajo več kot 200 partnerstev, ki jih ima EF in tako študirajo v državah, o katerih lahko nekateri le sanjajo – Singapur, Peru, Tajvan …
 • Nekaj o popolnosti: med nami lahko najdemo tudi študenta, ki je na izpitih dobil kar 31 desetk.
 • Kako dobro smo pripravljeni na izpite? V zadnjih petih zaključenih študijskih letih so študenti evidentirali 528 izpitnih ocen, od tega je bilo 118.628 uspešno opravljenih izpitov (69 odstotkov).
 • Ker smo športnikom prijazna fakulteta, na prvi stopnji študira kar 42 študentov s statusom vrhunskega športnika,
 • In kaj bi radi študirali pri nas? Vse te pestrosti usmeritev ne moremo niti naštevati. Na prvi stopnji lahko izbirate med 12 usmeritvami, na drugi pa kar med 17 programi. Bi želeli študirati v angleščini? Lahko! Le za primer: 12 drugostopenjskih programov poteka tudi v angleškem jeziku.
 • Morda vam to ne pomeni kaj veliko, pa je v resnici zelo pomembno. Ekonomska fakulteta je poleg izobraževalne tudi raziskovalna ustanova. V zadnjih letih posebno pozornost posvečamo ciljem trajnostnega razvoja. Ne veste kateri so? Naj naštejemo prvih pet najbolj pogostih pri naših raziskovalcih: 1. dostojno delo in gospodarske rast, 2. industrija, inovacije in infrastruktura, 3. Odgovorna poraba in proizvodnja 4. Zdravje in dobro počutje, 5. Zmanjšanje neenakosti. Ahhh, ne moremo si pomagati, da ne bi zapisali še šestega: Trajnostna mesta in skupnosti.
 • V zadnjem času smo slišali izjave, da ekonomisti težko dobijo zaposlitev. Poglejmo raje podatke za EF: 87 odstotkov diplomantov najde zaposlitev takoj ali najkasneje v 6 mesecih po zaključku študija. In še: Delež diplomantov, ki delujejo na mednarodnih trgih, je 56 odstoten. Zdi se nam, da so naše številke kar spodbudne. ?
 • Na delo ne gremo le v velika podjetja: Člani naše akademske skupnosti so uspešni tudi kot ustanovitelji start-upov, v 2017/2018 so jih ustanovili več kot 30. Kreativnost in podjetnost sta še eni od naših vrednot.
 • Med sabo si pomagamo: 91 tutorjev in 4 koordinatorji so v študijskem letu 2019/2020 opravili 378 ur prostovoljnega dela. Če ima kdo težave, poskrbimo, da dobi pomoč.dekleti zunaj med pogovorom

Takšni smo danes. Kakšni pa želimo biti v prihodnosti? Vabimo vas na dogodek ob 75-letnici fakultete Pogled v kristalno kroglo. Prihodnost najlažje napovedujemo, če jo s svojim znanjem in sposobnostmi ustvarjamo sami.

Pridružite se nam v ponedeljek, 8. marca ob 15. uri, vabimo vas, da se na dogodek registrirate: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/1039

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.