Odkrili najstarejše tekoče vino na svetu: Je še pitno?

Odkritje najstarejšega tekočega vina na svetu
Odkritje najstarejšega tekočega vina na svetu Foto: Juan Manuel Román/University of Córdoba on science direct

V vinu je resnica, pravijo. In morda prav vino razkriva resnico o zgodovini sveta. Morda nam bo to v prihodnosti razkrila ekipa arheologov, ki je v Španiji odkrila najstarejše znano tekoče vino na svetu. Na odkritje so naleteli na nepričakovanem mestu, pomešano je bilo s pepelom v rimski pogrebni žari.

Najstarejše tekoče vino, odkrito v rimski grobnici

Blizu Seville, med gradnjo hiše v Carmoni, so naleteli na dva tisoč let staro grobnico in v njej vino. Kljub temu, da so arheologi v preteklosti pogosto našli vino – še posebej v rimskih grobnicah -, je ta najdba izjemna in predvsem nepričakovana. Potrebno je omeniti, da gre za vino v tekočem stanju!

»To je grobnica, ki je bila izkopana iz skale, kar ji je omogočilo, da je stala 2000 let,« je povedal José Rafael Ruiz Arrebola, kemik na Univerzi v Córdobi in avtor študije.

Vino vsebuje različne kemične spojine, ki ne odražajo le njegovega okusa in videza, temveč tudi njegov izvor. Toda po mnogih letih so te kemikalije pogosto podvržene znatnemu razpadu, zaradi česar jih je težko opredeliti. Ekipa znanstvenikov je zapisala, da so med pogrebnim obredom upepeljeni pepel zmešali s tekočino, zaradi česar je postala motna.

Odkritje najstarejšega vina na svetu
Odkritje najstarejšega vina na svetu Foto: on sciencedirect

Z uporabo analitičnih tehnik, vključno s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in masno spektrometrijo, so znanstveniki presejali element za elementom, da bi našli komponente, ki pripadajo tekočini.

Grozdje za vino vsebuje različne rastlinske spojine, znane kot polifenoli, ki služijo kot nekakšna črtna koda, ki označuje sorto in pogoje, v katerih je bilo pridelano.

Ko so znanstveniki v vzorcu tekočine našli polifenole, so bili njihovi sumi potrjeni – starodavna tekočina je bila res vino.

Glede na zgodovinska besedila so domnevali, da bi bilo vino podobno sodobnim sortam vin, pridelanih iz regij v južni Španiji. Znanstveniki so primerjali vsebnost polifenolov v starodavnem vinu z današnjimi vini, da bi ugotovili, da je vino verjetno iz Doña Mencía, mesta v južni Cordobi.

Tekočina je bila belo vino, ki nikakor ni strupeno

Medtem ko je tekočina rdečkasta, ji manjka siringična kislina, spojina, ki jo med razgradnjo proizvaja rdeče vino, kar je potrdilo, da je bilo prvotno vino dejansko belo.

Kljub temu, da je večinoma razpadlo, starodavno vino glede na mikrobiološke analize ni niti najmanj strupeno, so razkrili. Pri tem so znanstveniki dodali, da ga niso poskusili.

Druge analize starodavnih vin so se osredotočale na posušene ostanke, kot so 8000 let stari prstni odtisi vinske kisline, spojine grozdja in vina, najdeni na glinenem vrču v Gruziji. Ker je nova študija analizirala tekoče vino, je to odkritje enkratno. »Imeli smo srečo, da smo ga našli in analizirali – to je nekaj, kar vidite le enkrat v življenju,« so še povedali.

Urednik portala Student.si

VIRScience Direct
Prejšnji članekPrihajajo Melodije morja in sonca 2024!
Naslednji članekKje je najstarejši parlament na svetu?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.