Prihajajo Melodije morja in sonca 2024!

Melodije morja in sonca 2024
Melodije morja in sonca 2024 Foto: MMS on rtv

Avditorij Portorož bo konec tedna ponovno v znamenju Melodij morja in sonca. 43. edicija glasbenega festivala, ki bo potekal 7. julija ob 20.30, prinaša kar nekaj novosti.

Prireditev je že od nekdaj sinonim za zimzelene melodije, čudovito obmorsko vzdušje ter glasbena imena, ki so skozi leta postala odmevna doma in v tujini. Festival je prav tako odskočna deska za nove, še neuveljavljene glasbenike in avtorje, ki na tem dogodku doživijo svoj prvi veliki nastop.

»Vsako leto se trudimo ustvariti dogodek, ki ne le združuje vrhunske slovenske avtorje in glasbenike, temveč tudi ponuja priložnost novim talentom, da zasijejo na velikem odru. Naš cilj je, da festival ohrani svoj poseben čar in pomembno mesto v slovenskem glasbenem prostoru. Festival naj bo bolj kot tekmovanje priložnost za druženje, zabavo in izmenjevanje izkušenj,« je o festivalu povedal direktor Avditorija Portorož – Portorose, Borut Bažec.

Kdo so letošnji nastopajoči?

Na festivalu se bodo v naslednjem vrstnem redu predstavili:

 • Lorella in Mario - voditelja.
  Skozi poletni večer poletnih melodij, nas bosta popeljala stara znanca festivala, voditelja Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: on Avditorij Portorož

  Prizma,

 • Manu,
 • 2B,
 • Toxine in Marko Vuksanović,
 • Žan Videc,
 • Monika Avsenik,
 • Balladero,
 • Martina,
 • Aljaž Ramot,
 • Trio Vivere,
 • Anabel,
 • Folk idoli,
 • Regina in
 • Bepop.

Poleg voditeljev Lorelle Flego in Maria Galuniča, bosta za dodatno vzdušje poskrbela tudi komik Žan Papič ter svetovno znan glasbeni producent Anže Igličar, znan kot Proteus Noir.

Festival bo potekal v živo, za vse gledalce in poslušalce pa bo na voljo tudi televizijski in radijski prenos na prvem programu TV SLO, ter letos prvič tudi na TV Koper-Capodistria s prevodom in komentarjem v italijanskem jeziku. Krog gledanosti se bo tako razširil izven Slovenije, tudi v Istro in Italijo.

V glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS bodo tudi letos sodelovali: Javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirije radijskih postaj ter strokovna žirija.

MMS 2024.
Festival že vrsto let poteka pod okriljem Avditorija Portorož in Občine Piran. Foto: on Avditorij Portorož

Pester glasbeni izbor

Letos je bilo med 109 prijavljenimi skladbami (od tega 97 pravilno in pravočasno prijavljenih) izbranih 14 izvajalcev ter 2 rezervi, ki bodo nastopili na že 43. festivalu Melodij morja in sonca. Med njimi so tako že uveljavljena imena kot tudi novi talenti, ki komaj čakajo, da se predstavijo občinstvu.

Člani izborne komisije za izbor skladb letošnjega festivala so bili ugledni strokovnjaki iz sveta glasbe: Mojca Menart, muzikologinja in vodja ZKP RTV Slovenija, Tina Marinšek, pevka in avtorica glasbe in besedil, Iztok Cergol, glasbenik, Gregor Ravnik, lanskoletni zmagovalec festivala, in Andrea F., umetniški vodja festivala, ki se letos prvič preizkuša v tej vlogi.

»V čast mi je, da lahko letos še bolj pripomorem k izvedbi in predvsem rasti tega festivala, ki je s svojo 43. letno tradicijo nedvomno unikat, ki ga slovenska glasbena scena in tudi primorska identiteta ter tradicija potrebujeta in morata znati ceniti ter ohraniti. V preteklih letih in celo desetletjih sem v različnih vlogah in merah sodeloval z MMS-om, zato me še toliko bolj veseli implementacija nekaterih zamisli, ki so se mi porodile ravno iz teh izkušenj, vključno s prestrukturiranjem nagrad in povabljencev ter dejstvom, da bo potencirano spoznavanje izvajalcev in pesmi že pred festivalom,«je povedal Andrea F., novi umetniški vodja festivala, ki je s svojimi bogatimi izkušnjami postal neprecenljiv člen organizacijske ekipe.

Novosti letošnje edicije

Letošnji festival Melodij morja in sonca prinaša nekaj razburljivih novosti, ki bodo zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju povabila tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki bodo prejeli prestižne posebne nagrade. Nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feri Lainščku, legendarna skupina Prizma bo prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Poleg tega so dobitniki teh nagrad avtomatično upravičeni do udeležbe v izboru za preostali dve nagradi festivala MMS 2024. Veliko nagrado MMS 2024 in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Ta nagrada letos ni starostno omejena, kar omogoča širok spekter talentov, da zasijejo na velikem odru.

MMS 2024: Kaj prinašajo poletne melodije?

Več informacij o festivalu in vstopnicah je na voljo na povezavi.

Prejšnji članekSi želiš postati jahač? Top 4 nasveti za dobrega jahača
Naslednji članekOdkrili najstarejše tekoče vino na svetu: Je še pitno?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.