Si želiš postati jahač? Top 4 nasveti za dobrega jahača

Young woman in protective hat with her horse in agriculture field at sunny daytime.
Foto: standret iz iStock

Jahanje je zanimiv šport, saj za uspešen trening ne zahteva obvladovanja žoge, metanja na koš, dobrih smuči ali soigralce, ampak ekipno sodelovanje z velikim kosmatim prijateljem. Kot vsak uspešen športnik, mora tudi jahač poznati razne trike in skrivnosti, ki ga lahko izboljšajo. Ker se pri tem športu ne moreš samo usesti na hrbet mogočnega konja in odjezditi v neznano, v prispevku najdeš nekaj nasvetov, ki jih moraš poznati, če želiš začeti z jahanjem.

Ne boj se jahanja in konjev

Res je, da so konji veliko večji in močnejši od nas, zato se jih mnogo ljudi boji. Težava je v tem, da imajo te mogočne živali zelo dobro razvito intuicijo, zato hitro zaznajo strah. Slaba novica je, da prav tako reagirajo s strahom. Prestrašen konj je lahko nezaupljiv, neposlušen, zelo pogosto pa se pred nevarnostjo brani z brcanjem. Če do konja pristopiš suvereno in samozavestno, a hkrati previdno in nežno, bo tudi sam mirnejši in ti bo dovolil, da ga jezdiš brez težav.

Jahanje je drag šport?

Ja, jahanje je drag šport. Poleg treningov, ki vsekakor niso zastonj, upoštevaj tudi nakup ustrezne opreme. V to spadajo razne zaščite pred padci, čelada, jahalne hlače, rokavice, sedlo ali uzda. Če si ob tem želiš imeti tudi svojega konja, ga lahko najameš ali kupiš, vendar se zavedaj, da so cene visoke. Konj ima tudi precej lačna usta, zato mu je treba priskrbeti dovolj hrane in ustrezno bivališče. Če mu tega ne moreš priskrbeti doma, ga lahko namestiš v kakšen hlev jahalnega društva, vendar tudi to ni zastonj.

Horse jumping over an obstacle during a showjumping competition.
Foto: Wirestock iz iStock

Bodi fizično pripravljen

Ko opazujemo jahače, se nam zdi, da ti samo sedijo in z rokami usmerjajo konja. To še zdaleč ni tako. Pri jahanju uporabljaš celotno telo, zato moraš imeti dobro fizično kondicijo. Konja veliko usmerjaš z nogami, tvoja drža pa mora biti stabilna in v pripravljenosti, saj se s telesom prilagajaš gibanju konja. Vendar naj te to nič ne skrbi. Kot pri vsakem športu, tudi pri jahanju z vajo pridobiš moč, a ne bodi presenečen, če te bodo po prvem treningu kak dan bolele noge.

Pripravi se na padce

Pri jahanju sodelujeta gravitacijska sila in konjeva trma. Konji so precej visoki in lahko galopirajo zelo hitro. Če izgubimo ravnotežje, se hitro zgodi, da pademo s konja na takšna ali drugačna tla. Pri tem je lahko takšna oblika športa precej nevarna. Pomembno je, da ob prvem lažjem padcu ne obupaš, saj se čisto vsakemu jahaču kdaj zgodi, da pristane na tleh. Zato je še toliko bolj pomembno, da si s čelado in drugimi pripomočki dobro zaščiten.

Jahanje ni samo tako romantično, kot je prikazano v filmih. To so le začetni nasveti, ki ti pomagajo pri lažjem vstopu v svet jahanja. Če jih upoštevaš in redno treniraš, lahko nekega dne tudi ti galopiraš po peščeni plaži, ob sončnem zahodu in z vetrom v laseh.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.