Odkrit izmuzljivi deveti planet?

Znanstveniki že dolgo teoretizirajo o »Devetem planetu« v Osončju s precej nenavadno orbito. Obstaja pa vse več dokazov, ki kažejo, da je to res mogoče. Raziskovalci, ki uporabljajo vesoljski teleskop Hubble, so ugotovili, da ima eksoplanet, oddaljen 336 svetlobnih let, poimenovan HD 106906 b, tako ekscentrično orbito, da potuje čez rob razbitin diska binarnega zvezdnega sistema in zaokroži na vsakih 15.000 let. Kot da bi Jupiter potoval onkraj Kuiperjevega pasu. Če planet Devet obstaja, lahko tako kroži tudi okoli Sonca.

Planet so prvič odkrili leta 2013, vendar so za izračun orbite potrebovali natančne meritve Hubbla (vključno z zgodovinskimi informacijami). To je prvi tovrstni planet, za katerega je znano, da ima tako nenavadno pot.

Hubble Finds Weird Exoplanet That Resembles Planet Nine

Ni znano, kako se je HD 106906 b znašel v tej orbiti, vendar vodilna teorija domneva, da je nastal v neposredni bližini svojih gostiteljskih zvezd. Gravitacijski učinki dveh zvezd so ga izstrelili navzven, toda zvezda, ki mu je znašla na poti, mu je stabilizirala orbito in preprečila, da bi svet postal osamljen planet, brez svoje zvezde.

Planet Devet
Planet Devet

Ugotovitve bi lahko ponudile tudi redek vpogled v zgodnje dni zvezdnih sistemov, vključno z našim. Ta zvezdni sistem je star »samo« 15 milijonov let. Očitno ni treba dolgo čakati, da se oblikuje orbita, podobna planetu devet. Mlade zvezde imajo pogosto aktivne kozmične soseske, za kar imamo tukaj dokaz.

Vprašanj brez odgovorov je veliko, a na nekatera bodo morda odgovorili razmeroma kmalu. Ekipe upajo, da bodo z novim vesoljskim teleskopom James Webb ne le potrdile svoje podatke, temveč tudi ugotovile, ali planet zajema material na svoji poti in ima celo svoj mini sistem vesoljnih razbitin. Že sedaj je HD 106906 b precej nenavaden, a bo morda še bolj, ko ga bodo astronomi natančneje pogledali.

VIRLive science
Prejšnji članekObdrži ali opusti? Modni trendi, ki so zaznamovali leto 2020
Naslednji članekDigitalni pomočnik, ki zna slovensko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.