Odkrit nov planet, ki kroži okoli bližnje zvezde

Skupina raziskovalcev je morda opazila dokaze o novem planetu, ki kroži okoli ene najbližjih zvezd našega sončnega sistema, v zvezdnem sistemu Alpha Centauri, poroča The Guardian.

Lahko bi bilo prvič, da bi posneli planet, ki kroži okoli bližnje zvezd. Toda za zdaj je opazovano telo, ki kroži okoli Alpha Centauri A, imenovano »kandidat za planet«, zaznano v obliki svetle točke, ki bi lahko na koncu bilo nekaj povsem drugega.

»Nekaj ​​smo zaznali,« je za Guardian povedal Pete Klupar, glavni inženir Napredni Iniciativ. »To je lahko artefakt v stroju ali pa planet, lahko pa tudi asteroidi ali prah.«

Alpha Centauri

Trojni zvezdni sistem, sestavljen iz treh zvezd z imenom Alpha Centauri A, B in C. Od leta 2016 so astronomi našli dokaze za vsaj dva potencialno naseljiva eksoplaneta v orbiti Alpha Centauri C, rdečega pritlikavca, bolj znanega kot Proxima Centauri.

Zdaj nove raziskave kažejo, da bi Alpha Centauri A lahko gostil vsaj en svoj potencialno naseljivi eksoplanet.

Skupina je uporabila nov instrument z imenom NEAR (New Earths in the AlphaCen Region), pritrjen na zelo velik teleskop (VLT) v čilski puščavi, ki ga upravlja Evropski južni observatorij (ESO). Skupno je skupina analizirala približno 100 ur podatkov, zbranih maja in junija 2019.

Drugačen instrument, imenovan koronagraf, je lahko blokiral svetlobo, ki jo oddaja sam Alpha Centauri, da bi bolje videl morebitne nebesne predmete, ki krožijo okoli.

»Poskušamo videti majhno lučko ob svetilniku,« je za Guardian povedal Klupar.

V prispevku, objavljenem v reviji Nature Communications, je skupina predstavila svoj nov pristop k opazovanju veliko manjših masnih eksoplanetov, ki se nahajajo v bližnjih zvezdnih sistemih, in sicer tako, da je blokirala »toplotno ozadje«, ki ga je ustvarila gostiteljska zvezda.

Novi pristop jim omogoča, da opazijo potencialne planete velikosti Neptuna. Kar pomeni približno štirikrat večje kot je Zemlja, v zvezdnem sistemu Centauri. Tehnika je veliko bolj občutljiva kot najsodobnejše meje zaznavanja mase eksoplaneta, piše v prispevku.

Bilo bi nenavadno mesto za tak eksoplanet

»Veliko ljudi trdi, da se planeti ne morejo oblikovati v tovrstnem binarnem sistemu in je to eden od razlogov, zaradi katerega previdno trdimo, da gre dejansko za planet, če pa je, bi bil velik približno kot Neptun,« je dejal Klupar.

Najbolj vznemirljivo je, da bi tak eksoplanet krožil okoli svoje zvezde v naseljivem območju okoli zvezde, v katerem bi temperature lahko omogočale obstoj tekoče vode in s tem življenja.

Ampak, če je zgodovina pravi pokazatelj, obstaja velika verjetnost, bo morda eksoplanet le spodrsljaj v podatkih. Znanstveniki so trdili, da so leta 2012 okoli Alpha Centauri B našli majhen planet, a se je izkazal za zgolj zvezdni hrup, kot je poudaril Scientific American. Novo odkritje bi se lahko izkazalo tudi za fotone, ki puščajo v optiko instrumenta.

Zdaj imajo znanstveniki nalogo, da po preteku več zemeljskih mesecev znova opazijo morebitni eksoplanet. Nov položaj okoli zvezde gostiteljice bi lahko olajšal študij in odpravil možnost, da gre za oblak prahu.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekEvrovizija letos bo, a v kakšni podobi?
Naslednji članekIdeja za prvi pomladni izlet: obiščite slovensko Toskano!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.