Odkrit tretji največji orel v zgodovini Zemlje

Eagle and raven. White-tailed sea eagle spreading wings.   Scientific name: Haliaeetus albicilla, also known as the ern, erne, gray eagle, Eurasian sea eagle and white-tailed sea-eagle.
Foto: USO iz iStock

Svet je presenetilo odkritje ostankov, ki pripadajo novi vrsti že davno izumrlih ptic. Odkrili so namreč fosile, ki pripadajo orlom, ki so bili tako veliki, da so lahko nosili celo plen v velikosti hobita.

V Avstraliji so odkrili še en pomemben del naše preteklosti. Arheologi so odkrili, da so imeli orli, ki še danes krožijo po nebu, velikega predhodnika. Novo vrsto orlov so poimenovali »Gaff’s powerful eagle« (Dynatoaetus gaffae).

Večletno sestavljanje prazgodovinske skrivnosti

Ti orli so predstavljali veliko uganko, saj so zgodbo za posameznimi odkritimi fosili sestavljali več let. Med leti 1959 in 2021 so v 17 metrov globoki jami v Avstraliji, leto za letom odkrivali nove dele te velike sestavljanke. Do danes so odkrili fosile, ki so v celoto povezali veliko pojavo teh ptic. Odkrili so namreč krila, noge, kremplje, prsno kost in lobanjo teh ptic. Ko je bilo okostje sestavljeno, se je arheologom razkrila velika pojava ptice, ki je imela premer kril 3 metre, velikost kremplja pa je nekje 30 centimetrov.

»Bil je ogromen – večji od katerega koli drugega orla z drugih celin in skoraj tako velik kot največji orli na svetu, ki so jih nekoč našli na otokih Nove Zelandije in Kube, vključno z neverjetno izumrlim 13-kg težkim Haastovim orlom z Nove Zelandije,« je dejal dr. Trevor Worthy z univerze Flinders.

Te velike ptice so nebu vladale med 50.000 in 700.000 let nazaj. Takrat so na avstralski celini živeli tudi veliki kenguruji, ogromni kuščarji, ki so spominjali na varane in opice, ki so bile v velikosti medvedov. Po nekaterih raziskavah naj bi te ptice lovile prav pripadnike teh vrst, sploh tiste majhne in onemogle. Če primerjamo kaj to velikostno pomeni, glede na danes živeča bitja, je bil njihov plen celo v velikosti današnjega odraslega kenguruja. Lep velikostni primer plena bi bili tudi hobiti, ki so bili veliki nekje med 1 metrom in 1,2 metra.

Primerjava kosti in velikosti odkritega orla z današnjim
Primerjava kosti in velikosti odkritega orla z današnjim Foto: Ellen Mather on The Conversation

Podoben je bil današnjim orlom

»D. gaffae ima podobno obliko telesa kot živeči orli v rodu Spilornis, ki vključuje šest vrst, ki živijo v Aziji; največji med njimi, filipinski orel (Pithecophaga jefferyi), pleni opice, lemurje in netopirje, pa tudi mlade prašiče in jelene. D. gaffae in P. Jefferyi imata za svojo velikost velike in močne noge, ki jima omogočajo, da napadeta in odneseta velik plen,« meni avtorica dr. Ellen Mather, paleontologinja z univerze Flinders, ki je študijo s tem neverjetnim razkritjem objavila v reviji »Journal of Ornithology«

»To odkritje razkriva, da je bila ta neverjetna družina ptic nekoč veliko bolj raznolika v Avstraliji in da je množično izumrtje, ki je izbrisalo večino avstralske megafavne, prizadelo tudi roparice.« je še dodala.

eagle, bird, flying
Foto: Klappe iz Pixabay

Da je odkritje neverjetno in pomembno za razumevanje naše preteklosti ne dvomi nihče. Vseeno pa se, kakor je to v človeški naravi, sprašujemo, ali nam morda zgodovina prikriva še kakšno fascinantno leteče bitje, ki bi lahko v zrak poneslo odraslega človeka ali kakšnega čarovnika.

VIRThe Conversation
Prejšnji članekZa mlade na voljo 150 vozovnic za odkrivanje Alp
Naslednji članekJe znanje slovenščine diskriminatorno?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.