Odkriti dve novi vrsti dinozavrov, ki sta dokaz o bogati favni

Tyrannosaurus from the Cretaceous era 3D illustration
Foto: Warpaintcobra iz iStock

Fosile primitivnih bratrancev T. rexa, ki so imeli kratke gobce in še krajše roke, so odkrili znanstveniki v Maroku. Dve novi vrsti dinozavrov pripadata družini mesojedih dinozavrov imenovani Abelisauridae, katere del so bili primerki tiranozavrov, živeči predvsem na severni polobli. Živeli so ob koncu obdobja krede in kažejo, da so bili dinozavri v Afriki raznoliki tik pred množičnim izumrtjem zaradi asteroida pred 66 milijoni let.

Odkriti dve novi vrsti dinozavrov v Afriki

V Maroku, tik pred Casablanco, so odkrili dve novi vrsti dinozavrov s konca krede. Ena vrsta, najdena v bližini mesta Sidi Daoui, je predstavljena s približno dva metra in pol dolgo kostjo plenilca. Druga, iz bližnjega mesta Sidi Chennane, je golenska kost mesojedca, ki je zrasel do približno petih metrov.

Oba sta bila del družine primitivnih mesojedih dinozavrov, znanih kot abelizavri, in sta živela skupaj z veliko večjim abelizavrom Chenanisaurus barbaricus, kar kaže, da je bil Maroko dom različnim vrstam dinozavrov tik preden je ob koncu krede trčil ogromen asteroid, ki je končal obdobje dinozavri.

Nick Longrich iz Milnerjevega centra za evolucijo na Univerzi v Bathu, ki je vodil študijo, je dejal: »Tukaj je presenetljivo, da so to morske postelje. To je plitvo, tropsko morje, polno pleziozavrov, mozazavrov in morskih psov. To ni ravno kraj, kjer bi pričakovali, da boste našli veliko dinozavrov. Vendar jih najdemo.«

Najdba abelizavridov v Afriki prikazuje sliko bogate favne ob koncu obdobja dinozavrov
Najdba abelizavridov v Afriki prikazuje sliko bogate favne ob koncu obdobja dinozavrov Foto: on bath

Regija bogata s fosili

Čeprav dinozavri predstavljajo majhen delež fosilov, je regija tako bogata s fosili, da je ustvarila najboljšo sliko afriških dinozavrov s konca dobe dinozavrov.

Namesto da bi našli istih nekaj vrst, paleontologi pogosto pridobijo fosile iz novih vrst, kar nakazuje, da ležišča gostijo izjemno raznoliko favno dinozavrov.

dinosaurs at sunset render 3d
Foto: Denis-Art iz iStock

Doslej majhno število najdenih fosilov dinozavrov predstavlja pet različnih vrst – majhnega dinozavra račjega kljuna z imenom Ajnabia, titanozavra z dolgim ​​vratom, velikanskega abelizavra Chenanisaurusa in zdaj še dva nova abelizavra.

Longrich je dejal: »Imamo tudi druge fosile, vendar jih trenutno preučujemo. Tako da o njih trenutno ne moremo povedati veliko, razen da je bila to neverjetno raznolika favna dinozavrov.«

V severni Afriki so dinozavri živeli do izumrtja vrste

Zadnji dinozavri so izginili pred približno 66 milijoni let, skupaj s kar 90 odstotki vseh vrst na zemlji, vključno z mozazavri, pleziozavri, pterozavri in amoniti. O vzorcu izumrtja ob koncu krede in njegovih vzrokih se razpravlja že več kot dvesto let.

Trk velikanskega asteroida na polotoku Jukatan je bil povezan z njihovim propadom, čeprav so trdili, da so dinozavri že v zatonu. Maroški dinozavri kažejo, da so v severni Afriki bili do samega konca.

Three parasaurolophus stand on a rock beach.  Pterasaurs fly over head and a small mammal watches the dinosaurs as they meander along the water's edge. 3DRendering
Foto: Daniel Eskridge iz iStock

»Zdi se, da konec krede v zahodni Severni Ameriki na koncu vsekakor postane manj raznolik,« je dejal Longrich. »Toda to je le majhen del sveta. Ni jasno, da lahko posplošite dinozavre iz Wyominga in Montane na ves svet. Proti koncu se je tudi ohladilo, zato morda ne bi bilo presenetljivo, če bi dinozavri na višjih zemljepisnih širinah postali manj raznoliki. Toda o dinozavrih iz nižjih zemljepisnih širin ne vemo veliko.«

Vsaj v Maroku se zdi, da so ostali raznoliki in uspešni do konca.

»Ko je T. rex kraljeval kot megaplenilec v Severni Ameriki, so abelizavri sedeli na vrhu prehranjevalnih verig v Severni Afriki,« je povedal Nour-Eddine Jalil, profesor v Naravoslovnem muzeju in raziskovalec na Universite Cadi Ayyad v Maroku, ki je bil soavtor prispevka. »Ostanki dinozavrov kljub svoji redkosti dajejo enaka sporočila kot bolj razširjeni ostanki morskih plazilcev. Povejo nam, da tik pred kredno-paleogensko krizo biotska raznovrstnost ni upadala, ampak je bila, nasprotno, raznolika.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekPrihodnost Rimske ceste, ki jo razkrivajo astronomi: Kako se spreminja naša galaksija?
Naslednji članekPrihodnost McDonaldsovega aparata v rokah vlade

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.