Prihodnost McDonaldsovega aparata v rokah vlade

Kissimmee, Florida - February 6, 2022: Night Closeup View of McDonald's Restaurant Building Exterior.
Foto: M. Suhail iz iStock

McDonal’sovi aparati za sladoled so tako razvpiti po pokvarjenosti, da so postali meme. Toda zdaj je tu morda kanček upanja. Podjetje iFixit je izvedlo razgradnjo McDonaldsovih strojev in tudi vložilo peticijo na ameriško vlado, naj mu dovoli izdelavo delov, ki jih ljudje potrebujejo za popravilo.

V ZDA imajo probleme s pokvarjenimi aparati za McFlurry

Kot je razvidno iz videoposnetka, objavljenega na YouTubu, je iFixit kupil isti model naprave za sladoled, ki jo uporablja McDonald’s, in ga ure in ure poskušal vzpostaviti, da bi deloval. Stroj izpljune številne kode napak, za katere iFixit pravi, da so »nesmiselne, kontraintuitivne in na videz naključne, tudi če ste ure in ure brali priročnik.«

Why McDonald's Ice Cream Machines Are Always Broken and How To Fix Them

Kljub temu, da je sestavljen iz lahko zamenljivih delov, kot so tri tiskana vezja, motor in jermen ter izmenjevalnik toplote, lahko stroj za sladoled popravi le njegov proizvajalec – Taylor – zaradi pogodbe, ki jo ima z McDonaldsom. Medtem ko je podjetje, imenovano Kytch, poskušalo to popraviti z ustvarjanjem izdelka za branje kod napak stroja za sladoled, iFixit pravi, da je McDonald’s »poslal pismo vsem lastnikom franšize«, v katerem jim je naročil, naj ne uporabljajo naprave.

iFixit stvari jemlje v svoje roke

Zato ekipa iFixit jemlje stvari v svoje roke. »Radi bi, da bi lahko izdelali napravo, kot je Kytch, ki bi lahko prebrala kode napak na napravi za sladoled, ki jo imamo, vendar ne moremo zaradi zakonodaje o avtorskih pravicah,« pravi Elizabeth Chamberlain, direktorica trajnostnega razvoja iFixita. Zakon o avtorskih pravicah, na katerega se sklicuje Chamberlain, je Zakon o avtorskih pravicah digitalnega tisočletja (DMCA), ki ljudem preprečuje, da bi se izognili nadzoru ali digitalnim ključavnicam za dostop do avtorsko zaščitenega dela.

Da bi se temu izognili, sta iFixit in neprofitna organizacija Public Knowledge vložila izjemo od zakona za stroje za sladoled, kar je iFixit že naredil (in zmagal) za Xboxe, traktorje in pametne telefone. Toda iFixit ugotavlja, da tudi če prejme izjemo, še vedno ne bo mogel distribuirati orodja, namenjenega popravljanju strojev za sladoled. Zaradi tega tudi prosi kongres, naj ponovno uvede zakon o svobodi popravila, zakon, ki bi omogočil zakonit obid zaklepanja programske opreme in drugih ukrepov za popravilo izdelka.

Če bo kongres sprejel te spremembe, bodo Američani morda končno imeli prihodnost, v kateri jim ne bo treba uporabljati pokvarjenega sledilnika sladoleda, preden se odpravijo na McFlurry.

VIRtheverge.com
Prejšnji članekOdkriti dve novi vrsti dinozavrov, ki sta dokaz o bogati favni
Naslednji članekŠtudentsko delo v tujini: Vse, kar moraš vedeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.