Odkritje nove vrste, ki zakrpa luknjo v evoluciji vrste

Najdeno okostje dinozavra, ki odgovori na večno vprašanje paleontologije
Najdeno okostje dinozavra, ki odgovori na večno vprašanje paleontologije Foto: on phys

Družina tiranozavridov, med katere spada tudi slavni Tiranozaver Rex, je paleontologiji znana že več kot stoletje. Kljub temu pa o njeni evolucijski zgodovini ni znanega veliko oziroma ne dovolj. Vse od devetdesetih let je v znanstvenem krogu potekala debata o daspletozavru, velik tiranozavru iz Montane in Alberte, ki naj bi bil prednik Tiranozavra Rexa. Zdaj smo končno dobili odgovor. Ali pač?

Najdba okostja, ki je vezni člen v evoluciji

Rekonstrukcija evolucijskih razmerij med dinozavri je vedno težka naloga. Glavni razlog za to je seveda majhno število ohranjenih fosilov, pri katerih so tiranozavridi kar močno pri dnu ohranjenosti. Tako je že dolgo med paleontologi odprta debata o tem, ali so tiranozavri ena sama evolucijska linija ali zgolj bližnji sorodniki, ki ne izhaja drug iz drugega. Najnovejša študija ima očitno odgovor.

Elias Warshaw in Denver Fowler sta v PeerJ objavila raziskavo o novi vrsti daspletozavra, ki je bil najden v Montani. Daspletosaurus wilsoni je bil najden v kamninah, ki datirajo natančno med tiranozavride, ki so jih našli na tem območju. Nova vrsta vsebuje mešanico lastnosti, ki jih najdemo v primitivnih tiranozavrih iz starejših kamnin (majhni izrastki nad očmi) in tistih, ki jih najdemo pri tistih iz mlajših kamnin (visoka očnica). V tem pogledu je Daspletosaurus wilsoni manjkajoči oziroma vezni člen med starejšimi in mlajšimi vrstami tiranozavrov.

Najdba pomeni, da so bile predhodne raziskave točne, ko so več vrst daspletozavrov definirale kot razvijajočo se vrsto. Prav tako to potrjuje, da je Tiranozaver Rex nastal iz te skupine dinozavrov.

Najdene kosti vrste, ki predstavlja vezni člen v evoluciji
Najdene kosti vrste, ki predstavlja vezni člen v evoluciji Foto: on phys

Daspletosaurus wilsoni je zgodovinsko odkritje

Dinozavri najdeni v Severni Ameriki, ki spadajo v pozno kretsko obdobje so bili dolgo del mnenja paleontologov o tem, da gre za bližnje oziroma sorodne vrste. Živeli naj bi v istem času, kar bi dokazovalo razvejano evolucijo vrst. V zadnjih letih pa se je to spremenilo, kar dokazuje tudi nova najdba. Veliko število najdenih vrst je pravzaprav ločenih v času, kar pa ni vse. V zadnjem času je postalo jasno, da predstavljajo nekakšno stopničasto evolucije ene vrste – anageneza.

Nova študija tako dodaja tiranozavre tistim vrstam, ki so jim paleontologi pripisali linearno evolucijo. To je še en dokaz, da je bil ta način razvoj med dinozavri še bolj razširjen, kot se je mislilo. Seveda pa raziskav še zdaleč ni konec. Najdenih je bilo nekaj vretenc, del nosnice in lobanje ter nekaj drugih kosti.

Od kod je vrsta dobila svoje ime? Daspletosaurus wilsoni v grobem prevodu pomeni Wilsonov grozljivi plazilec. Ime je dobil po Johnu »Jacku« P. Wilsonu, ki je našel holotipni primer vrste.

Nova vrsta tiranozavridov je Daspletosaurus wilsoni
Nova vrsta tiranozavridov je Daspletosaurus wilsoni Foto: on phys

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUmrl je Joco Žnidaršič, legendarni fotograf
Naslednji članekPreživela holokavsta združena s slikami iz otroštva zaradi umetne inteligence

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.