Umrl je Joco Žnidaršič, legendarni fotograf

candle, light, candlelight
Foto: webandi iz Pixabay

V 84. letu starosti je umrl Joco Žnidaršič, bivši urednik fotografije pri Delu in legendarni slovenski fotograf. Žnidaršič se je v svoji kariero proslavil z izjemnimi fotografijami, ki so postale del slovenske kulture in družbe.

Joco Žnidaršič, legenda slovenske fotografije

Leta 2009 ga je takratni predsednik republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z Zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Štiri leta za tem je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, predsednik Borut Pahor pa ga je leta 2017 odlikoval z Redom za zasluge. Slednjega je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev Slovenija moja dežela.

V svoji karieri je prejel tudi številne druge nagrade, maed katerimi so World Press Foto, Župančičeva nagrada, Puharjeva plaketa in nagrada »Consortium veritatis«, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo.

»Joco Žnidaršič pripada najstarejši generaciji slovenskih fotografov, je tudi legenda slovenskega  fotoreporterstva. Kot dolgoletni urednik fotografije osrednjega slovenskega časnika je odigral veliko vlogo pri razvijanju vizualne senzibilnosti v novinarskih vrstah, uvajal visoke kriterije fotografskih prispevkov ter spodbujal mlajše generacije fotografov, ki so se vrstili v uredništvu Dela,« so zapisali lani ob njegovi razstavi Joco Žnidaršič: Leta preloma v Cankarjevem domu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNa spletni prižnici je knjiga, ki jo je vera potrebovala
Naslednji članekOdkritje nove vrste, ki zakrpa luknjo v evoluciji vrste

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.