Na spletni prižnici je knjiga, ki jo je vera potrebovala

Na spletni prižnici Martina Goloba in Lojzeta Grčmana
Na spletni prižnici Martina Goloba in Lojzeta Grčmana Foto: jeffjacobs1990 on pixabay

Na spletni prižnici je knjiga o mislih in razlagah Martina Goloba, ki jo je napisal Lojze Grčman. Knjiga o najbolj priljubljenem katoliškem duhovniku prinaša njegov pogled na vero, družbo in marsikaj drugega. Zakaj je prav to knjiga, ki sta jo vera in cerkev potrebovali?

Martin Golob, duhovnik s svojo knjigo Na spletni prižnici

Kdo je Martin Golob vedo že vrabčki na strehah. Najbolj priljubljen katoliški duhovnik v Sloveniji je tudi vloger in nekdo, ki vero predstavlja na nov in precej osvežen oziroma časom primeren način. »Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša veselo oznanilo v živahen medijski svet,« pravi delček njegovega življenjepisa na spletni strani založbe Družina. Širši in še bolj širši javnosti je postal znan v času prvega vala epidemije, ko je omogočil drive-in žegenj velikonočnih košar. S tem se je brez dvoma priljubil marsikateri osebi, ki vere ali cerkve nima ravno na metaforičnem hitrem klicanju. Po vseh vlogih, nastopih na televizijah in intervjujih je bila knjiga edini logični korak naprej, če bi njegovo pot primerjali z influencerjem. In tako je tu knjiga, ki jo je po številnih pogovorih z njim napisal Lojze Grčman. Nazadnje nam je avtor predstavil knjigo Uroš Zorman: Tako, kot sem rekel, ki je navdušila tudi nas.

Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša veselo oznanilo v živahen medijski svet. Pričevanje o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere sta pripravila z Lojzetom Grčmanom, novinarjem portala Aleteia.

Na spletni prižnici je razdeljena na šest poglavij. Sveto na spletu – vlogi, prenosi maš, gostovanja v medijih; Odnosi – niti iz katerih smo stkani; Molitev – rešilna vrv iz stisk; Zakramenti, zapovedi in blagri – kristjanova obvezna oprema in Samopodoba ali kako lahko napravim sebe boljšega. Kot župnik spregovori o vloganju in družbenih omrežjih, kar je precej zanimiva in dandanes pogosta, če ne že obvezna kombinacija. »Tudi sam se že srečal s tem, čeprav delujem in želim delovati na družbenih omrežjih iskreno. A svet tam vidi, kar želi videti. Veliko vprašanje pa je, ali bo začutil resnico. Na fotografiji vidiš le nasmeh, lepe obleke in dober avto. To, kar bi rad imel. Družbena omrežja so lahko velika past. Zato ni čudno, da si je marsikateri vplivnež sam vzel življenje, mnogi pa so zelo nesrečni. Človek je ustvarjen za resnico,« pove Golob o težavah, ki jih prinašajo družbena omrežja. In prav resnica je tisti del, ki ga je skušal Martin Golob v svojih odgovorih avtorju predstaviti, takšnega, kot je.

Na spletni prižnici: Lojze Grčman, založba Družina, 184 strani.

Vpogled v misli in življenje duhovnika, ki zagovarja resnico

Le poredko lahko vidimo olepševanje določenih delčkov življenja. Izjema so le tisti deli, v katerih opisuje svojo ljubezen do vere in življenja, brez česar bi bilo na mestu vprašanje, zakaj počne nekaj, kar ga ne veseli. Ampak ga. Biti duhovnik je njegov poklic in njegovo poslanstvo. Od tega ne beži – predstavlja poklic, kot ga vidi sam in takšnega, kot je. Skozi branje je bralcu jasno, da je seznanjen z vsemi primerjavami, govoricami in obtožbami proti cerkvi, veri in duhovnikom. Ampak sporočilo je jasno, govori nam ga že zgodovina. Vera je v svoji osnovi nedolžna in čista. Njena interpretacija pa je bila skozi zgodovino in je še vedno, mnogokrat napačna. A to je nekaj, kamor knjiga ne poseže z več kot le kratkimi omembami, kar je tudi prav. Tako Martin Golob pravi: »Mislim, da slovenski narod še ni tako zrel, da bi jaz kot duhovnik lahko spregovoril o političnih zadevah. Malo smo še obremenjeni z zgodovino.«

Izvemo veliko o njegovem otroštvu, ljubezni do kmetije in vere, začetkih vloganja in spopadanju z očitki. »Ko človek živi čisto, duhovnost deluje drugače,« pravi, ko govori o prestrukturiranju duhovniškega življenja, v kolikor bi ukinili celibat. Prav slednja tematika je ena tistih, ki se je Martin Golob ne izogiba in tu mu gre velika zahvala. Enako je z istospolnimi porokami in pravico do splava. Bralec bo našel v knjigi marsikaj zanimivega, kar odkriva tančico skrivnost in predloži misli in tehtne razlage osebe, ki vero diha in čuti bolj kot marsikdo. Prav tu pa knjiga najde svojo najsvetlejšo točko.

Knjiga o osebi, ki ljubi to, kar počne

Nekaj najlažjega je govoriti o rečeh, ki jih obožuješ in ljubiš. Martin Golob ljubi vero in svoj poklic, o tem ni nikakršnega dvoma. »Ne gre za Martina Goloba. Molitev nas povezuje,« pove v enem izmed poglavij, kjer govori o moči molitve in vere. Lahko se zdi propaganda ali pa hvalospev, a na prvem mestu je iskrena ljubezen do tistega, kar je njegovo poslanstvo. Da je z namenom v tem poklicu je resnica in kot je povedal sam, je človek ustvarjen za resnico. V tem bo marsikateri bralec užival, saj bo bral iskrene in jasne misli osebe, ki opisuje svoje življenje, poklic in poslanstvo.

Na spletni prižnici je knjiga, ki jo je vera potrebovala. Zakaj tak naslov? Ker je res. Že dolgo ni bilo nekoga, ki bi vero predstavljal na dostopen in resničen način. Pozabimo na cerkev kot institucijo in posledično na določena nestrinjanja in krivice, če se izrazim nekoliko grobo, in pomislimo na vero. Martin Golob jo s pomočjo ponovno izjemnega Lojzeta Grčmana predstavi kot edini temelj, okoli katerega je vredno graditi svoje življenje. In vsekakor knjiga ne bo za vsakogar, mogoče tudi zaradi razlogov iz predhodnega stavka, a bi morala biti. Knjige širijo obzorja, zaradi njih in samo zaradi njih lahko nastopamo kritično in s trezno glavo. Na spletni prižnici nam predstavi iskren, resničen in kristalno jasen vpogled v življenje duhovnika, kar ustvari velik razlog za to, da je knjiga tako velika uspešnica.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBalada o drevesu je knjiga, ki bo pomagala mnogim
Naslednji članekUmrl je Joco Žnidaršič, legendarni fotograf

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.