Odkrili novo vrsto tiranozavra, imenovano Sejalec smrti

Takoj pri meji z ZDA je kanadska provinca Alberta. Ta je pravo pokopališče velikih dinozavrov. Veliki karnivori, ki so pripadali obdobju Krete so bili najdeni prav tam. Albertozaver, Gorgozaver, Daspletozaver in seveda Tiranozaver rex. Zdaj so paleontologi našli novo, najstarejšo vrsto Tiranozavra. Poimenovali so ga Sejalec smrti oziroma latinsko Thanatotheristes degrootorum.

Sejalec smrti

Čeprav manjši kot T. rex, je še vedno lahko zrasel 2,5 metra v višino in malo več kot 9 metrov v dolžino. Sorodnik tiranozavra je bil težak več kot 2 toni in imel kot britev ostre zobe. Paleontologi so ugotovili, da je bil vsaj 2,5 milijona let starejši od svojih najbližjih sorodnikov. Območje Alberte naj bi ustrahoval pred 79,5 milijona let.

To bo strokovnjakom še dodatno pomagalo pri odkrivanju porekla velikih plenilcev. Kako so se razvili iz manjših mesojedcev v ogromne predatorje, se bo zdaj še lažje ugotovilo. Paleontolog Francois Therrien, je za javnost povedal: »Pred tem odkritjem smo bili sigurni, da so znani tiranozavri živeli v zadnjih 10 milijon letih obdobja Krete. Zdaj pa smo s tem odkritjem to številko pomaknili za nekaj milijonov let.«

Predstavniki družine Tiranozavrov
Predstavniki družine Tiranozavrov

Odkril ga je par poročencev na sprehodu

Leta 2008 sta Sandra in John De Groot hodila ob reki Oldman, ko sta zagledala nekaj v ledu. Šalila sta se, da je dinozavrova čeljust in bila presenečena, ko je dejansko bila. Dve leti kasneje je paleontolog Donald Henderson predaval na srednji šoli, kjer je učila Sandra De Groot. Povedala mu je za odkritje in bil je navdušen. Kosti čeljusti sta podarila muzeju. Sledilo je raziskovanje obrečja in nova odkritja. Vedeli so, da gre za tiranozavra, niso pa vedeli točno za katero podvrsto gre.

Skoraj 10 let so se ukvarjali z raziskovanjem okostja, ki so ga našli in kmalu prišli do pomembnih odkritij. Različno oblikovane ličnice in majhni kanali na spodnjem delu čeljusti, ki jih nima nihče od tiranozavrov. Pomembna razlika je bila starost okostja, ki je bila bistven podatek, da so odkrili novo vrsto.

Reka Oldman, najdišče nove vrste
Reka Oldman, najdišče nove vrste

Zapleti pri določanju nove vrste

Mnogim paleontologom ni bilo všeč, da so kljub izjemni podobnosti z Daspletozavrom, novo najdbo, poimenovali kot novo vrsto. »Ne zdi se mi prav, da smo ga poimenovali kot čisto novo vrsto, ko je zelo podoben svojemu sorodniku,« je povedal Thomas Carr, paleontolog iz univerze Wisconsin. Darla Zelenitsky, paleontologinja, ki je sodelovala pri odkritju je najdbo in imenovanje branila. »Zaradi vseh razlik, ki smo jih našli, je bilo za nas pretežko, da bi to žival definirali kot le vrsto Daspletozravra,« je povedala za javnost in dodala: »Prepričana sem, da bomo v prihodnosti našli še več razlik, ki bodo še bolj potrdile naše odkritje.«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBodo zaradi koronavirusa preložene olimpijske igre v Tokiu?
Naslednji članekKaj se zgodi z našimi digitalnimi življenji, ko umremo?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.