Bodo zaradi koronavirusa preložene olimpijske igre v Tokiu?

Ob širjenju virusa COVID-19, obstaja možnost, da bodo poletne Olimpijske igre v Tokiu odpovedane. Začetek OI je planiran za 24. julij v japonski prestolnici, a zdaj obstaja možnost, da temu ne bo tako. Virus, ki po svetu že skoraj dva meseca sproža paniko in histerijo, naj bi zdaj preložil še enega največjih športnih dogodkov leta.

Kakšno je dejansko stanje OI 2020?

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja, Dick Pound, je povedal, da je odpoved OI ena izmed možnosti. Sama odločitev naj bi se sprejela vse tja do konca maja, ko bi že lahko vedeli, ali je stvar pod kontrolo. »Nekako okoli maja se bomo morali vprašati: Ali je zadeva dovolj pod kontrolo, da lahko v miru izvedemo Olimpijske igre, ali ne?« je povedal za javnost.

Medtem ko se igre bližajo, je potrebno poskrbeti za mnogo stvari: »Treba je začeti nabirati hrano in izbirati varnostne protokole, hotele. Poleg tega se začne izbirati Olimpijsko vas in začne graditi medijske hiše,« je dodal Pound, ki je v komiteju od leta 1978. Glede preložitve iger na kak drug mesec pa je povedal: »Nekaj tako velikega, kot so Olimpijske igre, ne moreš preložiti. Toliko stvari je, ki jih ne moreš nadzorovati. Prav tako ne bi prišel v poštev premik iger v katero drugo državo, saj nobena ni zmožna tako hitro priskrbeti potrebnih objektov.«

Tokyo in koronavirus

Na Japonskem so tako že prestavili začetek nogometne lige na 15. marec, kar je največja odložitev lige po letu 2011, ko so državo pestili cunamiji in potresi. Južnoafriška nogometna U-23 ekipa je odpovedala svoje gostovanje na Japonskem. Za dva meseca se je preložilo urjenje več kot 80 tisoč prostovoljcev za Olimpijske igre.

Komite, ki je v Tokiu zadolžen za organizacijo iger, je svoj proračun ustavil pri številki 12,2 milijard. Po nekaterih poročanjih naj bi bila ta številka dvakrat večja. Rezervni sklad naj bi imel za take primere sredstva v višini 900 milijonov ameriških dolarjev. Ali jih bo treba uporabiti, bomo videli v naslednjih treh mesecih. Olimpijske igre so tako pod vprašajem, odpovedanih pa je bilo že veliko drugih prireditev po svetu.

Zadnje odpovedane Olimpijske igre so bile odpovedane le med obdobjem vojn. Igre v Riu leta 2016 so bile prirejene normalno, kljub nevarnosti virusa Zika.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Fantazijski otok
Naslednji članekOdkrili novo vrsto tiranozavra, imenovano Sejalec smrti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.