Okončina sesalca najdena pri fosilu Mikroraptorja

Two Microraptor birds fly in to join another sitting on an old skeleton as Zuniceratops dinosaurs come down to the river for a drink.
Foto: CoreyFord iz iStock

Mikroraptor je bil mali oportunistični plenilec v svetu dinozavrov. Prežal je na ribe, ptice, plazilce, manjše dinozavre in sesalce. Zdaj je fosilna najdba razkrila njegov tek oziroma apetit po vsem, kar se je premikalo. A kaj to pomeni za svet dinozavrov?

Pomembna najdba o prehranjevanju dinozavrov

V zgodovini je bilo najdenih le 20 fosilov dinozavrov, kjer je bil zraven skrit še njihov zadnji obrok. Najdba ekipe na čelu s Hansom Larssonom iz Univerze McGill je enaindvajseta v zgodovini. Vse izredno pomembne pri razumevanju prehranjevalnih navad zgodovinskih velikanov. »Sprva nisem mogel verjeti,« je povedal Larsson, ko je v skeletu malega pernatega dinozavra zagledal celo nogo malega sesalca. »Te najdbe so edini dokaz, ki ga imamo o prehranjevanju teh bitij. Izjemna redkost,« je bil navdušen.

Mikroraptor ni bil izbirčen jedec, kot kažejo študije in raziskave. Dinozaverček je bil v celoti pokrit s perjem, predstavlja pa tudi bližnjega sorodnika prvih ptic. Velikosti današnje vrane velja za enega najmanjših dinozavrov. Prvič so ga našli v provinci Liaoning na Kitajskem v začetku leta 2000. »V preteklosti smo že našli ostanke mikroraptorja z ostanki rib, ptic in plazilcev. Ta nova najdba na njegov jedilnik doda še sesalce in potrdi dejstvo, da ni šlo za izbirčnega plenilca,« je povedal profesor Larsson.

»Dejstvo, da ni šlo za specializiranega plenilca, je zelo pomembno,« je povedal vodja študije. Zakaj? Zlahka lahko njegovo vlogo primerjamo z današnjimi lisicami in vranami, saj s svojim širokim spektrom prehranjevanja pridno skrbijo za naš ekosistem. »Ta najdba nam daje dodaten vpogled v ekosistem dinozavrov in kako se je ta dopolnjeval oziroma izpolnjeval,« je še dodal Larsson.

Približana fotografija mikroraptorjevega fosila nam pokaže malo nogo sesalca
Približana fotografija mikroraptorjevega fosila nam pokaže malo nogo sesalca Foto: Hans Larsson on mcgill

Urednik portala Student.si

VIRMcGill University
Prejšnji članekKar 94 % ponudnikov študentske prehrane povišalo cene
Naslednji članekKdo je odgovoren za višanje cen študentskih obrokov?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.