Kar 94 % ponudnikov študentske prehrane povišalo cene

European union currency on a table with receipt bill, wine glasses, plate in restaurant in Europe
Foto: AlxeyPnferov iz iStock

S 1. januarjem so začele veljati spremembe v sistemu subvencionirane študentske prehrane. Državna subvencija se je z novim letom z 2,82 € zvišala na 3,5 €, maksimalna cena obroka pa s 7 € na 9 €. Kljub višji subvenciji so večino študentov presenetile višje cene obrokov. Na spremembe se je zelo kritično odzvalo že več mladinskih predstavnikov in podmladkov strank.

Kakšne so posledice?

Ker se je maksimalna cena obroka povečala za 2 €, subvencija pa le za 68 centov, moramo študenti za povprečen obrok odšteti kar 1,04 € več kot pred spremembo. Gostinci so priložnost izkoristili, da so zvišali ceno obrokov. Od 267 ponudnikov jih je ceno zvišalo 251, kar predstavlja 94 % vseh.

 

Povišanje subvencije za študentski bon in vrednosti doplačila

Le pri štirih ponudnikih je cena doplačila ostala enaka, kar pomeni, da so ceno zvišali natanko za 68 centov, kolikor znaša dodatna državna subvencija. Pri 12 ponudnikih so se cene doplačila znižale. Dva izmed teh sta polno ceno znižala, trije so ohranili ceno iz leta 2022, ostali pa so ceno dvignili za manj kot vrednost subvencije.

Povišanje subvencije za študentski bon in vrednosti doplačila

Podatki so pridobljeni s spletne aplikacije studentska-prehrana.si, pri čemer je potrebno opozoriti na neskladje med podatki o doplačilu na aplikaciji in dejanskem doplačilu v lokalu. Nekateri študenti so nas namreč opozorili, da so na nekaterih lokacijah plačali manj, kot piše na aplikaciji.

Kot so nam pojasnili na Študentski organizaciji Slovenije, so: »Podatki v aplikaciji preneseni iz sklenjene pogodbe in bi morali biti točni. Imajo pa gostinci možnost kadarkoli znižati ceno obroka, pri čemer morajo to sporočiti matičnemu izvajalcu (ŠOU, ki pokriva območje, kjer deluje ponudnik prehrane).«

Če morda zaslediš podobno neskladje, predstavniki ŠOS prosijo, da jim to čimprej sporočiš.

Povišanje subvencije za študentski bon in vrednosti doplačila

Kaj pravijo kritiki?

Spremembe niso priletele na odobravanje študentov, mnogi med njimi so nestrinjanje delili na javnih omrežjih.

Med prvimi se je oglasil podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije Žiga Ciglarič, ki je novosti označil za sramotne. Obenem je opozoril na težavo, da si študent z minimalno urno postavko v eni uri ne more pridelati obroka.

Podobno stališče so izrazili tudi v SDM, podmladku stranke SDS, in v Mladem Forumu, podmladku stranke koalicijske SD. Slednji so prav tako dodali, da se je število ponudnikov v Ljubljani, kjer je možno dobiti obrok brez doplačila, zmanjšalo na 3. Podatek smo preverili in drži, ob tem pa dodajamo, da je v Sloveniji takih ponudnikov vsega skupaj 5, saj sta 2 še v Mariboru.

Junior novinar

Prejšnji članekMrož z masturbiranjem prekinil ognjemet
Naslednji članekOkončina sesalca najdena pri fosilu Mikroraptorja

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.