Oseba prejela uho narejeno s 3D tiskalnikom

3D tiskanje je uporabljeno tudi za presaditve organov
3D tiskanje je uporabljeno tudi za presaditve organov Foto: belekekin iz iStock

Ženska s prirojeno deformacijo ušesa je prejela uho iz svojih lastnih celic, ki so ga ustvarili s pomočjo 3D tiskalnika. Gre za prvi klinični test nove tehnologije. Ker je bil uspešen, označuje pomemben korak naprej na področju tkivnega inženiringa.

Ušesa natisnjena s 3D tiskalnikom bodo rešitev za mnoge

Letno se približno 1.500 otrok v Združenih državah Amerike rodi z nerazvitim ušesom. Kirurg, ki je vodil skupino zdravnikov pri presajanju 3D natisnjenega ušesa, pravi, da bi nov pristop lahko pomenil revolucijo na tem področju. Uho so natisnili pri podjetju 3DBio Therapeutics, ki tako imenovan AuriNovo ear (uho natisnjeno iz lastnih celic) pravkar preizkušajo še na 11 osebah.

Do sedaj so ljudje s to redko napako najpogosteje dobili vsadek iz rebra ali sintetičnih materialov. Pri novi tehnologiji pa z biopsijo iz nedeformiranega ušesa pridobijo celice hrustanca. Te nato gojijo in s 3D tiskalnikom natisnejo v ustrezno obliko. Uho med življenjem vseskozi obnavlja hrustanec. Ker je narejeno iz pacientovih lastnih celic je precej manj verjetno, da bi ga telo zavrnilo.

Ušesa natisnjena s 3D tiskalnikom bi lahko postala prihodnost presajanja organov
Ušesa natisnjena s 3D tiskalnikom bi lahko postala prihodnost presajanja organov Foto: Jun iz iStock

Številne novosti pri presajanju organov

Letošnje leto se je na področju presajanja organov zgodilo veliko novosti. Januarja so zdravniki pri presaditvi uporabili prašičje srce, vendar je bolnik nekaj mesecev za tem žal umrl. Druge skupine znanstvenikov se ukvarjajo s 3D natisnjenimi pljuči in 3D natisnjenimi krvnimi kapilarami. Pri podjetju 3DBio Therapeutics upajo, da bodo z enako metodo lahko natisnili tudi druge dele telesa, na primer nos in mišice v ramenih, kasneje pa celo kompleksne organe, kot so jetra in ledvice.

Vendar se to v bližnji prihodnosti še ne bo zgodilo. Ušesa so precej preprostejša in za razliko od jeter niso nujno potrebna za preživetje. A uspešna uporaba 3D natisnjenega ušesa dokazuje, da ideja ni nemogoča.

VIRThe Verge
Prejšnji članekAplikacija »Premagaj depresijo« za ozaveščanje in pomoč
Naslednji članekDanes je Svetovni dan Varnosti hrane: Ali veš kaj je to?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.