Osnovnošolci Naso naučili nekaj novega s toksičnostjo zdravila

Toksičnost EpiPena v vesolju
Toksičnost EpiPena v vesolju Foto: felixmittermeier on pixabay

Skupina učencev osnovne šole je NASO naučila pomembne lekcije: EpiPen-i, ki sicer lahko rešijo življenje, v vesolju postanejo strupeni. Učenci programa za nadarjene učence (angleško Program for Gifted Learners – PGL) St. Brother André School v Ottawi so izvedli eksperiment v okviru programa Cubes in Space.

Toksičnost EpiPen-a v vesolju

V okviru eksperimenta so 9 do 12 let stari »raziskovalci« preučevali učinek kozmičnega sevanja na epinefrin, aktivno učinkovino v EpiPenih. Ti se uporabljajo za blaženje hujših alergijskih reakcij. Po tem, ko so vzorce epinefrina poslali na rob vesolja s pomočjo balona ali rakete, so jih raziskovalci z Univerze v Ottawi analizirali in ugotovili, da je le 87% vzorcev vsebovalo čisti epinefrin. Preostalih 13% vzorcev je bilo spremenjenih v izjemno strupene derivate benzojske kisline.

Kozmično sevanje, ki naj bi bilo vzrok sprememb, sestavljajo visokoenergijski delci, ki prihajajo z zvezd (vključno z našim Soncem). Zemljina atmosfera nas v veliki meri ščiti pred sevanjem, kar pa ne drži za astronavte v vesolju. Ti so zaradi dolgotrajne izpostavljenosti kozmičnim žarkom podvrženi resnim zdravstvenim tveganjem, med drugim povišanem tveganju za razvoj rakavih obolenj in nekaterih drugih bolezni.

Epinepherine Auto-Injectors with Teal Background
Foto: Pixelumina Photography iz Unsplash

Očitno pa kozmično sevanje ne pušča posledic le na bioloških tkivih, temveč vpliva tudi na kemikalije, kot je epinefrin. V vzorcih iz vesolja je precejšen del epinefrina zreairal in se razgradil. S tem se poraja vprašanje o učinkovitosti uporabe EpiPen-ov v vesolje. Dodaten problem predstavljajo nastali derivati benzojske kisline. Benzojska kislina se sicer naravno pojavlja v nekaterih rastlinah, med drugim jo najdemo v brusnicah, slivah in cimetu. Pogosto se uporablja kot konzervans, vendar je brezbarvna spojina uvrščena kot »zdravju škodljiva«, če jo zaužijemo v večjih količinah. Tudi s temi vprašanji se bodo spopadli učenci programa za nadarjene učence (PGL).

Ti sedaj oblikujejo kapsulo, ki bo varovala EpiPen-e v vesolju. Junija bodo potovali v Virginijo, kjer bodo svoje ugotovitve predstavili NASI.

VIRLive Science
Prejšnji članek7 biografskih dokumentarnih filmov, ki jih moraš videti
Naslednji članekHoroskop 101: Vse, kar moraš vedeti o Tehtnicah in značilnostih horoskopa Tehtnic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.