Pomanjkanje vitamina D razlog za smrt zaradi covida-19?

Foods rich in vitamin D on a wooden table
Foto: dreamsfolklore iz iStock

Po novih raziskavah lahko vitamin D, ki ga proizvajajo kožne celice izpostavljene soncu, igra vlogo pri preprečevanju smrti zaradi koronavirusa SARS-CoV-2. Študijo, ki pa jo je treba še potrditi, so izvedli znanstveniki iz fundacije Queen Elizabeth Hospital Trust iz Univerze East Anglia. V študiji so nizko raven vitamina D povezali s stopnjo umrljivosti zaradi covida-19 po Evropi.

Študija, ki si vsekakor zasluži nekaj pozornosti kot potencialni del sestavljanke koronavirusa, nas opominja, da so zdravje in bolezen lahko zapletene zadeve, ki vključujejo različne dejavnike življenjskega sloga.

Ne začni na slepo jemati dopolnil in dodatkov!

Prehitro je, da bi bilo smiselno dajati kakršna koli priporočila in zagotovo preveč prezgodaj, da bi začeli jemati kakšne prehranske dodatke in dopolnila prej, kot so predstavljeni resni dokazi.

Raziskovalci so preko obstoječe zdravstvene literature raziskovali povprečno raven vitamina D med državljani 20 evropskih držav. Te številke so primerjali z relativnim številom smrtnih primerov covida-19 v vsaki državi. Preprost statistični test je pokazal, da je med številkami precej prepričljiva povezava. Pri populaciji z nižjo od povprečne koncentracije vitamina, je bilo tudi več smrti zaradi SARS-CoV-2.

Takšna poročila o iskanju presekov niso brez težav, saj le predvidevajo nek medsebojni odnos. Ljudje, ki imajo višjo raven vitamina D v telesu, mogoče naredijo nekaj drugega, kar na primer pomaga omejiti uničenje, ki ga povzroči virus.

Vendar rezultati niso tako presenetljivi. So v skladu s prejšnjimi, bolj trdnimi študijami, ki kažejo na to, da zdrava raven vitamina D zmanjša tveganje za okužbe dihal. Sem spadajo gripa in tuberkuloza, pa tudi otroška astma. Vitamin D je v maščobi topna spojina, ki jo lahko dobimo kot hranilo iz živil, kot so gobe ali ribe. Lahko pa jih proizvajamo v svoji koži, ko oblika holesterola reagira na UV svetlobo.

Tudi, če so rezultati kar prepričljivi, ena sama študija pred strokovnim pregledom ne bi smela biti podlaga za zdravniško svetovanje. Znanost preprosto ne podpira preskoka med branjem o zdravih količinah vitamina D v krvi in ​​uživanjem tega dodatka.

Rezultati so lahko videti pozitivni, vendar preprosto ni mogoče pretvoriti kopice statistik v natančna priporočila, ki bi jih lahko prilagodili posameznim potrebam. Celo Svetovna zdravstvena organizacija je negotova pri uporabi preteklih raziskav kot podlago za konkretna priporočila.

Zaenkrat samo kot hipoteza

Raziskave, ki ugibajo o enem samem splošno dostopnem vitaminu, ki lahko povzroči razliko med življenjem in smrtjo, se lahko zdijo potencialna rešilna bilka. Toda potrebujemo še več raziskav, ki nam povedo, kako in zakaj obstajajo ti vzorci. Z njimi uravnotežimo tveganja, ki prihajajo z vitaminskimi dopolnili.

Sredi pandemije, ki lahko vsak teden zahteva več tisoč življenj po vsem svetu, se napredek znanosti čuti boleče počasi. Toda vedno jo je vredno počakati.

VIRScience Alert
Prejšnji članek☑️ KVIZ: Koliko zares veš o koronavirusu?
Naslednji članekKaj se skriva v barvah družine Huawei P40?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.