Ponesreči odkrili največjega morskega plenilca vseh časov

Pliozaver velikostna primerjava na človeka
Foto: Megan Jacobs on University of Portsmouth

Veš tisto, ko po pomoti odkriješ prazgodovinsko bitje? Ne med izkopom v naravi ampak med »raziskovanjem« muzeja. Tako so v angleškem muzeju povsem po naključju odkrili fosilizirane ostanke starodavne morske pošasti.

Velik mesojedec je bil strah in trepet morja

V angleškem muzeju so naredili velik napredek pri poznavanju in razumevanju zgodovine, ko so po pomoti odkrili pleziozavra iz jure. Gre za enega največjih mesojedcev, ki so kadarkoli plavali po morju. Pliozaver je imel kot bodala velike zobe, zrasel pa je vse do 15 metrov v dolžino. To je približno dvakratna velikost današnje orke. Ta ugotovitev pa vpliva tudi na dosedanje ocene o velikosti prazgodovinskih bitij, saj je to preseglo vse dosedanje ocene.

»Čudovito je dokazati, da je v morjih pozne jure resnično obstajala ogromna vrsta pliozavra,« je dejal David Martill, profesor paleobiologije na Univerzi v Portsmouthu v Združenem kraljestvu. »Ne bi me presenetilo, če bi nekega dne našli jasne dokaze, da je bila ta pošastna vrsta še večja.«

Kronosaurus was a marine reptile that lived in the ocean during the early Cretaceous period when dinosaurs roamed the land. It is a type of pliosaur. 3D Rendering
Foto: Daniel Eskridge iz iStock

Angleški muzej skrival skrivnost iz globin

Martill je tisti, ki je naletel na kosti med brskanjem po fosilih v muzeju Abingdon County Hall v Združenem kraljestvu. S pomočjo kustusa pa sta ugotovila, da so v skladišču še tri druga velika vretenca. Ta vretenca so bila najdena med nahajališčih izpred približno 152 milijonov let v pozni juri.

Martillu in njegovim sodelavcem je bilo po odkritju vretenc v veliko pomoč lasersko skeniranje, s katerim so ocenili, da je pliozaver meril med 9,8 in 14, 4 metri v dolžino. Pred tem je bil eden največjih znanih pliozavrov Kronozaver, ki je zrasel na dolžino od 10 do 11 metrov.

Computer generated 3D illustration with the extinct pliosaur Kronosaurus
Foto: MR1805 iz iStock

Pliozavri so v juri obvladovali globine

Pliozavri so bili v jurskem obdobju (pred 201 do 145 milijoni let) največji morski plenilci. V morjih so vladali s štirimi močnimi, veslom podobnimi plavutmi. Pliozavri so bili verjetno plenilci iz zasede, skakali so na plen iz globoke in temne vode in ga zabadali z zobmi, ostrimi kot bodalo, preden so jih zdrobili z ugrizom. Njihov ugriz pa je bil močnejši celo od ugriza tiranozavra.

»Vemo, da so bili ti pliozavri zelo strašne živali, ki so plavale v morjih, ki so prekrivala Oxfordshire pred 145-152 milijoni let,« je dejal Martill. »Bili so na vrhu morske prehranjevalne verige in so verjetno plenili ihtiozavre, pleziozavre z dolgim ​​vratom in morda celo manjše morske krokodile, preprosto tako, da so jih pregriznili na polovico in nato pojedli njihove ostanke.«

Presenetljivo odkritje je spremenilo dosedanje razumevanje vladarjev morskih globin in ponovno pokazalo, da so morske globine še velika neraziskana območja, o katerih ne vemo dovolj. Modra pa se bomo največ od njih naučili prav iz že nekoliko pozabljenih predalov v muzejih.

Computer generated 3D illustration with the extinct pliosaur Kronosaurus attacking the extinct fish Rhizodus
Foto: MR1805 iz iStock
Prejšnji članekNajstarejši pes na svetu praznuje rojstni dan – koliko je star?
Naslednji članekNenavadna oblika simbola za srce: Zakaj srce rišemo drugače kakor je?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.