Najstarejši pes na svetu praznuje rojstni dan – koliko je star?

Najstarejši pes na svetu je portugalec po imenu Bobi
Najstarejši pes na svetu je portugalec po imenu Bobi Foto: yacobchuk iz iStock

Koliko je star najstarejši pes na svetu? Bobi, portugalski pes pasme alentejski planinski pes, je v maju praznoval rojstni dan. Pri tem je bil deležen precejšnje pozornosti medijev, fotografirati so ga želeli novinarji iz Evrope, Združenih držav Amerike in celo Japonske. Povišan stres je nekoliko ogrozil njegovo zdravje, a naj bi se sedaj že počutil bolje.

Najstarejši pes na svetu se je rodil 11. maja 1992

Bobi, ki si je naziv najstarejšega psa na svetu prislužil šele februarja letos, se je skotil 11. maja 1992. To pomeni, da je letos praznoval že svoj 31. rojstni dan, in to v človeških letih! S tem je precej starejši od čivave po imenu Spike iz Združenih držav Amerike. Spike je s 23 leti naziv obdržal le dva tedna, nato so pri Guinessovi knjigi rekordov prejeli informacije o precej starejšem Bobiju.

Portuguese Mastiff in the nature - Rafeiro do Alentejo
Alentejski planinski pes Foto: Miguel Horta iz iStock

Bobijeva starost je bila potrjena pri veterinarju in podatkovni zbirki o domačih živalih, ki je avtorizirana s strani portugalske vlade. S svojo starostjo ni postal le najstarejši trenutno živeči pes, ampak tudi najstarejši pes vseh časov. Kako dobro se celo na stara leta drži Bobi, si oglej v posnetku:

Mirno okolje je ključ do dolgoživosti

Bobijev lastnik Leonel njegovo dolgoživost pripisuje predvsem mirnemu okolju stran od mestnega vrveža. Že od nekdaj je jedel enako hrano kot njegovi lastniki, le namočeno v vodo, s čimer so odstranili začimbe. Pasje hrane tako sploh ni užival. Lastniki pravijo, da je dnevno spil približno liter vode. Nikoli ni bil priklenjen na verigo ali pripet na povodec. Tako je lahko prosto raziskoval gozdove in podeželje, ki je obdajalo hišo družine Costa. V zadnjem času mu peša vid, zato se zadržuje bližje doma in več časa preživi skupaj z mačkami na dvorišču. Nekaj je najverjetneje zapisano tudi v genih, saj je Bobijeva mama Gira doživela 18 let. Življenjska doba psov je običajno 10 do 13 let, najstarejša mačka na svetu pa jih šteje 26.

Veliko srečno naključje v mladosti, ki ga je rešilo najhujšega

Bobi je že kot mladič le za las ušel gotovi smrti. Oče trenutnega lastnika Leonela se je namreč odločil, da bo Bobija in njegove tri bratce zakopal in jih s tem zapisal gotovi smrti, saj jih družina ne more obdržati. Pri tem ni opazil, da je enega izmed mladičkov pozabil. Kasneje so opazili, da se je samica Gira še vedno vračala k stranskemu poslopju. Lastnik Leonel je bil takrat osemletni deček, ki se je skupaj z brati odločil, da bodo Bobijevo preživetje skrili pred očetom. Ko je mladiček odprl oči, so vedeli, da ga sedaj niti oče ne bi več hotel zakopati. Ko so starši izvedeli za skrivni plan Leonela in njegovih bratov, je dečke sicer čakala kazen, a fantom je misija uspela: Bobi je postal član družine. In statusa najstarejšega psa mu ne bodo vzeli tako zlahka.

VIReuronews
Prejšnji članekBruchova membrana: Vse o tem delu očesa
Naslednji članekPonesreči odkrili največjega morskega plenilca vseh časov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.