Bruchova membrana: Vse o tem delu očesa

eye, creative, galaxy
Foto: DanielHannah iz Pixabay

Človeško telo je kompleksna struktura, sestavljena iz ogromnega števila celic, ki tvorijo tkiva, le ta se povezujejo v organe in ti tvorijo organske sisteme. Vsaka celica v človeškem telesu ima svojo funkcijo. Tako ima tudi vsaka še najmanjša struktura pomembno vlogo pri pravilnem delovanju našega telesa. Ena od teh ultra majhnih, a kompleksnih struktur je tudi Bruchova membrana. 

Kaj je Bruchova membrana?

Bruchova membrana je tanka večplastna struktura, ki se nahaja v zadnjem delu očesa med mrežnico in žilnico. Njena vloga je vezana predvsem na funkcijo mrežnice. Bruchova membrana je sestavljena iz petih plasti, ki ji zagotavljajo predvsem elastičnost.

Bruchova membrana je dobila ime po nemškem zdravniku Karlu Wichemu Ludwigu Bruchu, ki je strukturo opisal že leta 1847. Debela je med 2-4 mikrometre, sestavlja pa jo pet plasti, ki so sestavljene iz kolagenskih in elastinskih vlaken, ki dajejo membrani elastičnost. Njena glavna vloga je pri izmenjavi hranil in odpadnih produktov med mrežnico in žilnico. Pomaga tudi uravnavati pretok svetlobe, ki vstopa v oko in zagotavlja osredotočenost na rumeno pego in posledično oster vid.

eye, diagram, eyeball
Foto: Clker-Free-Vector-Images iz Pixabay

Kakšne so njene funkcije?

Bruchova membrana je kritična sestavina strukture očesa in je bistvena za ohranjanje zdravja in delovanja mrežnice. Njene vloge so zelo obširne:

  • Ena od vlog je povezana s podporo mrežnici. Zaradi svoje elastične zgradbe namreč daje odlično podporo mrežnici in ji pomaga ohranjati obliko in položaj. O njeni neverjetni moči priča dejstvo, da je beločnica sposobna enake elastičnosti, le da je njena struktura 10x debelejša od strukture Bruchove membrane.
  • Bruchova membrana je glavna pri izmenjavi hranil med mrežnico in žilnico. Ima edinstveno postavitev, saj preprečuje, da bi se žile in živci med seboj sekali in se prepletali, zato je njena naloga, da omogoča odtekanje odpadnih snovi iz mrežnice in zagotovitev hranil.
  • Bruchova membrana tudi pomaga pri filtraciji in uravnavi svetlobe, ki prihaja v oko. Da bi svetloba padla na rumeno pego, kjer je vid najostrejši, s svojim delovanjem pripomore tudi Bruchova membrana.
  • Kot omenjeno Bruchova membrana ločuje žilnico od mrežnice, kar zagotavlja omejeno rast krvnih žil. Da krvne žile ne bi prerasle v mrežnico, je za oko izrednega pomena prav ločnica, ki jo Bruchova membrana zagotavlja. Pri okvarah, ki bi prizadele Bruchovo membrano, lahko zato prihaja do nenormalne rasti krvnih žil na mrežnici, kar bi povzročilo motnje vida.
Human eye anatomy very detailed
Foto: CreVis2 iz iStock

Poškodbe membrane so lahko usodne

Poškodbe Bruchove membrane so prav zaradi njenih številnih in pomembnih funkcij, lahko uničujoče za delovanje oči. Poškodbe lahko povzročijo več očesnih bolezni in težave z vidom. Najpogostejše stanje, ki prizadene oko ob poškodbah Bruchove membrane, je starostna degeneracija makule. To stanje prizadene osrednji del mrežnice, ki nam zagotavlja oster in jasen vid. Do starostne degeneracije makule lahko pride tudi ob prevelikem kopičenju celičnih ostankov na Bruchovi membrani.

Ob poškodbi Bruchove membrane lahko pride tudi do nenormalne rasti žil na mrežnici ali pod mrežnico. Zaradi tega lahko pride celo do odstopa pigmentnega epitelija, ki je odgovoren za vsrkavanje svetlobe, ki pride v oko. To stanje lahko povzroči tudi trajno izgubo vida, če ni zdravljeno.

Human eye anatomy on beautiful background. 3d illustration
Foto: Rasi Bhadramani iz iStock

Kako lahko skrbimo za zdravje Bruchove membrane?

Zaradi vseh teh izjemnih lastnosti Bruchove membrane je pomembno, da jo vzdržujemo v dobrem stanju. K zdravju membrane lahko pripomoremo z zdravim načinom življenja, ki vsebuje raznoliko prehrano, športno vadbo in prenehanje kajenja. Svoje oči lahko zelo dobro zaščitimo tudi s pomočjo sončnih očal, ki blokirajo UV žarke, da ne poškodujejo finih struktur znotraj naših oči. Z nadzorovanjem holesterola in krvnega tlaka skrbimo za zdravje svojih žil in tako preprečujemo poškodbe drobnih žil v očesni žilnici.

Predvsem pa so pomembni redni očesni pregledi pri okulistu, ki lahko pomagajo odkriti zgodnje znake očesnih obolenj in tako preprečijo nadaljnje poškodbe oči, ki bi v najslabšem primeru lahko vodile tudi v trajno izgubo vida.

V zadnjem času je napredovalo tudi 3-D tiskanje delov očesa, o čemur smo pisali v prispevku S 3-D tiskalnikom do prenove očesa.

The concept of diagnosis and treatment of the patient's eye.
Foto: Natali_Mis iz iStock
Prejšnji članekBomo v prihodnosti svojo zavest lahko naložili na kvantni računalnik?
Naslednji članekNajstarejši pes na svetu praznuje rojstni dan – koliko je star?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.