Bomo v prihodnosti svojo zavest lahko naložili na kvantni računalnik?

Simbol človeške glave z možgani modre barve
Foto: geralt iz Pixabay

Fizik David Deutsch, imenovan tudi oče kvantnega računstva, je napovedal, da bomo nekoč svojo zavest lahko naložili na kvantne računalnike. S tem bi lahko videli, kako izgledajo naše različice v različnih vesoljih. Danes kvantni računalniki tega še ne omogočajo in nihče zares ne ve, kaj zavest sploh je. A z razvojem kvantnih računalnikov in kvantne biologije bi to v prihodnosti lahko postala resničnost.

Ti bi bil še vedno ti, tvoja »kopija« bi imela težave

S kopiranjem zavesti na računalnik bi ustvaril neke vrste kopijo samega sebe. A že naslednji trenutek ti kopija ne bi bila več enaka, saj te vse življenje oblikujejo izkušnje in okolje. Kopija nate ne bi neposredno vplivala, tvoje telo in tvoja zavest bi ostala nedotaknjena.

Tvoja računalniška različica pa bi najverjetneje imela velike težave ravno zaradi pomanjkanja telesa. Ker bi nastala s kopiranjem tvoje zavesti, bi bila namreč povsem prepričana da ima telo. Nezmožnost hranjenja, izločanja in celo mežikanja bi računalniško kopijo spravila v obup. Naloga telesa pa obsega več kot le zgoraj naštete funkcije. Med drugim namreč preko telesa sprejemamo signale in zaznavamo celo čustva. Pomaga nam razumeti, kdo smo v tem svetu.

Raziskave kažejo, da je celo genom bakterij v naših prebavilih ključen za to, kdo in kakšni smo. Predstavljaš si lahko, da bi bil obstoj raztelešene zavesti na računalniku precej drugačen.

consciousness, anatomy, human
Foto: geralt iz Pixabay

Povezava z drugimi vesolji

Nalaganje zavesti na računalnik bi nam lahko služil kot povezava z drugimi vesolji. Deutsch, ki je v letu 1985 napisal enega prvih znanstvenih člankov o kvantnem računstvu, verjame, da kvantno računstvo nekaj svoje računske moči dobi iz drugih svetov. Teorija se sliši precej eksotična, a nekaj je gotovo: kvantni procesi energijo uporabljajo precej učinkoviteje od klasičnih.

Interpretacijo kvantne mehanike z vzporednimi vesolji je postavil že fizik Hugh Everett leta 1957. Ta pravi, da so delci in s tem tudi ljudje zastopani v vseh možnih stanjih v tako imenovanem multiverzu oziroma skupini vesolj. Če bi svojo zavest lahko naložili na računalnik, bi ta morda lahko spoznala druge verzije samega sebe v vzporednih vesoljih.

Če si navdušen nad abstraktnimi idejami kvantnega računstva in vzporednih vesolj, ti lahko več o tem pove kar fizik David Deutsch v posnetku:

Multiverse of Madness with David Deutsch
VIRPOPULAR MECHANICS
Prejšnji članekLiber.ac 2023 bo potekal »Brez dlake na jeziku«
Naslednji članekBruchova membrana: Vse o tem delu očesa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.