S 3-D tiskalnikom do očesnega tkiva in prenove bruchove membrane

skin, eye, iris
Foto: analogicus iz Pixabay

S 3-D tiskanjem nemogoče postane mogoče. To so ponovno dokazali raziskovalci z ameriškega National Eye Institute (NEI), ki so s pomočjo 3D tiskalnika ustvarili del očesa. O tiskanju rezervnih oči za ljudi še ni govora, bo pa odkritje pomagalo raziskovati starostne bolezni kot je daljnovidnost.

Kot je povedal vodja raziskave Kapil Bharti, vemo, da so starostna obolenja in pešanje oči povezana z zunanjo plastjo mrežnice, pigmentno plastjo, Bruchovo membrano in žilnico. A natančen potek in mehanizmi starostne deformacije ostajajo skriti. S 3D tiskanjem pa bi znanstveniki lahko dobili neomejeno količino testnega materiala, na katerem lahko preučujejo točen potek pešanja vida zaradi starosti.

Kako nam vid peša s starostjo

Starostne bolezni vida se začnejo v predelu pigmentne plasti mrežnice. Ta se prilega žilnici, ločuje pa ju Bruchova membrana. Žilnica je, kot pove ime, plast očesa, ki je odgovorna za dostavljanje hranil v oko preko krvi. Bruchova membrana nadzira prehod snovi iz žilnice v pigmentno plast mrežnice. Ko pa se človek stara, se ob Bruchovi membrani začne nalagati plast odpadnih snovi. To poslabša njeno delovanje in posledično tudi delovanje mrežnice – začnejo se starostne težave z vidom.

sestava očesa
Sestava očesa. Retina je mrežnica, choroid pa žilnica. Foto: on Encyclopedia Britannica

Tiskanje in gojenje umetnega očesa

Znanstveniki so v hidrogelu združili tri vrste celic, ki sestavljajo žilnico in s pomočjo 3D tiskalnika hidrogel nanesli na ogrodje. Že čez nekaj dni so se celice namnožile in ustvarile gosto mrežo kapilar. Deveti dan so na hrbtno stran ogrodja nanesli celice pigmentne plasti mrežnice, da sta se plasti dotikali kot v pravem očesu. 42 dni pozneje je bilo vzgojeno tkivo pripravljeno za preizkuse.

rast celic
Rast celic žilnice. Sedmi dan vidimo kako so celice prečkale kanale, kjer so bile nanešene in ustvarile mrežo kapilar. Foto: on National Institutes of Health

Umetno oko se je obnašalo kot pravo

Celicam so dovajali stres in v drugem poskusu zmanjšali raven kisika. Pri obeh so bili očitni znaki zgodnje faze starostnih bolezni oči. Pod pigmentno plastjo mrežnice so se začele nabirati odpadne snovi in opazili so tudi odmiranje tkiva. Ko pa so tkivu dovedli zdravila za Anti – VEGF terapijo, se je stanje izboljšalo.

Uspelo jim je ustvariti skoraj pravo oko (ali vsaj del njega) in dokazati nekaj teorij, ki so zdaj postale trdna resnica. Z neomejeno količino natisnjenega ekperimentalnega materiala bodo lahko tudi v prihodnje izvajali številne poskuse in se učili o delovanju očesa in še marsičesa drugega.

VIRScience Daily
Prejšnji članekOcena filma: Fabelmanovi
Naslednji članekKoliko religij je na svetu? Vere po svetu danes

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.