Postaneš lahko lovec na planete!

Vesoljska agencija je pravkar začela z znanstveno-raziskovalnim projektom Planet Patrol, ki prostovoljce po vsem svetu prosi, da brskajo po slikah, ki jih je zbral Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

»Avtomatizirane metode obdelave podatkov TESS včasih ne ujamejo sleparjev, ki so videti kot eksoplaneti,« je povedal vodja projekta Planet Patrol Veselin Kostov, znanstvenik iz Nasinega centra za vesoljske polete Goddard v Greenbeltu v državi Maryland in inštituta SETI v Mountain Viewu v Kaliforniji.

»Človeško oko je izjemno dobro pri odkrivanju takšnih prevarantov in potrebujemo prostovoljne znanstvenike, ki nam bodo pomagali razlikovati med navideznimi in resničnimi planeti,« je dejal Kostov.

V spodnjem videu si oglej, kako iskanje deluje:

Planet Patrol: Join the Hunt for New Worlds

Brskanje po izjemni količini podatkov

TESS je bil izstreljen v zemeljsko orbito aprila 2018. Vesoljsko plovilo išče tuje svetove z uporabo »tranzitne metode«. S to metodo opazi drobne upade svetlosti zvezde, ki so jih povzročili planeti, ki so prečkali pot njihovih gostiteljskih zvezd. Toda takšni upadi imajo lahko tudi druge vzroke – na primer naravna zvezdna variacija ali tranzit spremljevalne zvezde.

Ekipa TESS-a uporablja algoritme za analizo ogromnega satelitskega nabora podatkov in izločanje lažnih pozitivnih rezultatov. Toda računalniki še zdaleč niso varni, zato so raziskovalci poiskali tudi nekaj človeške pomoči. Znanstveniki od vsepovsod so že preučili »svetlobne krivulje« TESS. Grafe svetlobe zvezd skozi čas – s pomočjo projekta Planer Hunters TESS, ki ga je vodila univerza v Oxfordu v Angliji.

In zdaj je tu Planet Patrol

Novi spletni projekt – partnerstvo, v katerem sodelujejo NASA, inštitut SETI, znanstveni inštitut za vesoljski teleskop v Baltimoru in državljanska znanstvena skupna platforma Zooniverse – postavlja prostovoljcem vprašanja o slikah TESS potencialnih eksoplanetov. Njihovi odgovori bodo članom misijske ekipe pomagali zožiti kandidate za nadaljnje preverjanje.

»Vsi plavamo po istem morju podatkov, samo z različno tehniko,« je v isti izjavi dejal Marc Kuchner z Nasinih znanstvenih misij, ki se sklicuje na obe prizadevanji TESS-a.

Čeprav se Planet Patrol trenutno osredotoča le na slike TESS, bo projekt sčasoma vključeval tudi svetlobne krivulje. Če bo šlo vse po načrtih, je dodal Kuchner.

Če te pomoč zanima, obišči spletno mesto Planet Patrol in / ali spletno mesto za Planet Hunters TESS.

VIRSpace.com
Prejšnji članekV Singapurju ženske plačane, da rodijo med pandemijo
Naslednji članekAli ste pripravljeni na nove začetke?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.