V Singapurju ženske plačane, da rodijo med pandemijo

Ni skirvnost, da živimo v negotovih časih. Kaj bo prinesel prihodnji teden? Bodo morale gostilne spet zapreti svoja vrata? Bom ostal brez službe? Zato se kljub brezdelju v karanteni veliko ljudi ne odloča za otroke. V Singapurju so, s ciljem, da bi povečali nataliteto, družinam, ki se odločijo za otroka, ponudili denarno plačilo.

Javnosti sicer točen znesek še ni znan, ampak šušlja se, da vsota ne bo nizka. Znesek bo dodan že tako visokim otroškim dodatkom, ki jih ob rojstvu otroka prejmejo novopečeni starši. Trenutno mladi starši prejmejo znesek v višini do 7300 ameriških dolarjev.

Singapur se spopada z eno najnižjih natalitet na svetu, kar je v pravem nasprotju z njegovima sosedama Filipini in Indonezijo. Najnižjo nataliteto je Singapur zaznal v letu 2018, ko je ta znašala 1,14 rojstev na žensko. Z nizko nataliteto se prav tako spopada Kitajska, ki je letos zabeležila najnižjo nataliteto v zadnjih 70 letih.

Korona baby boom?

Kot izgleda se z nizko nataliteto spopada samo nekaj Azijskih držav, kajti v njihovih sosedah se dogaja pravi baby boom. Na Filipinih se je število nepričakovanih nosečnosti povečalo za skoraj polovico, kljub omejitvam zaradi koronavirusa. Strokovnjaki so zato v skrbeh, v kakšen svet bodo novorojenčki rojeni – v tem trenutku se Filipini namreč spopadajo s hudim izbruhom virusa, zaradi katerega je okuženih že 307 000 ljudi.

VIRBBC
Prejšnji članekVzpostavljen prvi raziskovalni center za umetno inteligenco pri nas
Naslednji članekPostaneš lahko lovec na planete!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.