Vzpostavljen prvi raziskovalni center za umetno inteligenco pri nas

Vlada Republike Slovenije je danes od UNESCO prejela uradno notifikacijo v zvezi z ustanovitvijo prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco. Center bo deloval pod okriljem UNESCO.

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco IRCAI je center 2. kategorije in je edini, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco. Center IRCAI bo gostoval na Institutu Jožef Stefan.

IRCAI Slovenijo postavlja v sam vrh držav po razvitosti, saj jo v svetovnem merilu izpostavlja kot državo, ki je na podlagi dosedanjih dosežkov in izkušenj z umetno inteligenco primerna za vzpostavitev centra za umetno inteligenco.

Kaj zajema center umetne inteligence?

IRCAI zajema mrežo institucij in strokovnjakov tako iz Slovenije, kot iz tujine. Center trenutno pokriva področja izobraževanja, ravnanja z odpadki, podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja, pomožnih tehnologij in krožne ekonomije. Tehnologije umetne inteligence pa so raziskovalci IRCAI uporabili tudi za ozaveščanje javnosti glede širjenja bolezni covid-19, in sicer s spletno storitvijo Corona virus watch.

Cilj IRCAI je razširitev območja zmogljivosti in razvoj umetne inteligence, v kar spada ustanavljanje podpornih raziskovalnih centrov za AI po vsem svetu. In center IRCAI v Sloveniji je dober začetek.

VIRgov.si
Prejšnji članekV cerkvah zaradi koronavirusa brezstične hostije in razpršilci svete vode
Naslednji članekV Singapurju ženske plačane, da rodijo med pandemijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.