Predelana hrana zvišuje tveganje za razvoj raka

hamburger, p, french fries
Foto: Joenomias iz Pixabay

Številni ljudje zaradi priročnosti, cene in pomanjkanja časa za kuhanje radi posegajo po vnaprej pripravljenih obrokih in drugi predelani hrani. Pri tem po navadi ne preberejo nalepke s sestavinami in vsemi ojačevalci okusa ter drugimi aditivi. Ena izmed študij ugotavlja, da je tveganje za razvoj raka višje, če oseba uživa veliko predelane hrane.

Tveganje za razvoj kolorektalnega raka

Raziskovalci z ameriških univerz Tufts in Harvard so pred kratkim ugotovili, da je pri moških, ki so uživali veliko predelane hrane, tveganje za razvoj kolorektalnega raka (raka na debelem črevesu in danki) večje kot pri moških, ki te hrane niso uživali. Tveganje za razvoj raka je večje kar za tretjino. Pri ženskah enake povezave niso ugotovili.

Študija o povezavi raka in predelane hrane

V študiji so bili analizirani odgovori več kot 205 000 udeležencev (okoli 160 000 žensk in čez 45 000 moških). Odgovori so bili pridobljeni v treh obsežnih študijah, ki so ocenjevale vnos hrane in potekale več kot 25 let. Vsak udeleženec je vsaka štiri leta prejel vprašalnik o pogostosti uživanja hrane. V vprašalniku so ga spraševali o pogostosti uživanja približno 130 živil.

Glavni avtor študije Lu Wanf je pojasnil, da predelana živila vsebujejo veliko dodanih sladkorjev in malo vlaknin, kar prispeva k povečanju telesne teže in debelosti. Debelost je že znan dejavnik tveganja za nastanek raka debelega črevesa in danke. To je bila tudi njihova začetna predpostavka, v študiji pa so ugotovili, da na tveganje za razvoj raka vplivajo predelana živila sama, ne le kot vzrok debelosti.

Medical illustration of Colorectal Cancer - Polyp
Foto: peterschreiber.media iz iStock

Rezultati študije o povezavi med rakom in predelani hrani

Ekipa je ugotovila, da je najmočnejša povezava med rakom debelega črevesa in danke ter predelanimi živili pri mesnih, perutninskih ali ribjih izdelkih, vnaprej pripravljenih za uživanje. To so na primer klobase, slanina, pršut in ribje palčke. Ekipa je ugotovila tudi, da je s povečanim tveganjem za razvoj kolorektalnega raka povezano tudi uživanje sladkih pijač, kot so gazirane pijače, sadne pijače in sladke mlečne pijače.

Na splošno niso zaznali povezave med uživanjem predelane hrane in tveganjem za nastanek kolorektalnega raka pri ženskah. Možno je, da je sestava predelane hrane, ki jo zaužijejo ženske, drugačna kot pri moških. Mingyang Song, soavtor študije, je ob rezultatih dodal, da bo treba z nadaljnjimi raziskavami ugotoviti, ali obstaja resnična razlika med spoloma ali so bili rezultati pri ženskah v tej študiji zgolj posledica naključja.

Čeprav je predelana hrana pogosto slabe kakovosti pa avtorji študije opozarjajo, da lahko na tveganje za razvoj kolorektalnega raka vplivajo tudi drugi dejavniki, ne le slaba kakovost prehrane.

Raziskovalci upajo, da bodo tovrstne študije potrošnike spodbudile, naj se izogibajo predelani hrani oziroma jo uživajo v zmernih količinah. Predelana in hitra hrana sta namreč zaradi svoje priročnosti in cene zelo priljubljeni, sploh v Ameriki.

Rak na debelem črevesju v Sloveniji

Rak na debelem črevesu in danki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Mnogi, ki imajo zgodnjo obliko te bolezni, se je sploh ne zavedajo, ker se bolezen dolgo razvija brez očitnih bolezenskih znakov. Več o tej vrsti raka si lahko prebreš na spletni strani programa Svit.

VIRScience Daily
Prejšnji članekOrkester je slovenski kandidat za oskarja!
Naslednji članekAstronomi določili točen čas zvezdne eksplozije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.