Orkester je slovenski kandidat za oskarja!

Film Orkester.
Foto: Mitja Ličen

Dobili smo letošnjega slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2023. Strokovna komisija se je odločila za celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

Orkester je slovenski kandidat za oskarja

Letošnja strokovna komisija, ki so jo sestavljali režiser Damjan Kozole, producenti Branislav Srdić, Maja Zupanc in Tomi Matič, direktor fotografije Rok Kajzer Nagode, oblikovalec zvoka Samo Jurca, igralka Mojca Fatur ter Nerina T. Kocjančič, vodja promocije in distribucije na Slovenskem filmskem centru je izbirala med 6 filmi.

Film Orkester.
Foto: Mitja Ličen Film, ki je posnet v črnobeli tehniki je doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu. V slovenskih kinematografih ga lahko spremljate od 11. avgusta.

Kandidati so bili še Inventura v režiji Darka Sinka, Odpuščanje režiserke Marije Zidar, Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, Temni pokrov sveta Amirja Muratovića in Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić, so sporočili iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Film Orkester.
Foto: Mitja Ličen »Vsak orkester sestavljajo ljudje, vsak s svojimi problemi in sanjami. Luzarjev filmski orkester sestavljajo ljudje, ki jim verjamemo in nam prinašajo univerzalna človeška čustva: veselje, žalost, strah, sočutje, neuresničene sanje in upanje. Duhovit in vizualno do potankosti izdelan film s prepričljivi igralci – to ni le zgodba o orkestru iz Zagorja, temveč tudi o ljudeh, ki verjamejo v življenje,« so zapisali v utemeljitvi.«

O filmu Orkester

Komična drama Orkester pripoveduje o razposajenih članih pihalnega orkestra, ki potujejo na koncert v majhno avstrijsko mesto. Ob petju in zabavi spremlja pet zgodb, ki zaobjamejo celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale nanje.
Ena je o mladem vozniku avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika. Druga o slednjem, ker ga je strah, da bo izgubil službo. Naslednja o dveh članih orkestra, ki po pomoti končata pri avstrijskih gostih in ne moreta pobegniti svoji veseljaški naravi. Skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje, pa spoznamo, kako tovrstni hedonizem dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju.

Ustvarjalci filma, ki navdušuje Slovenijo

Režiser Matevž Luzar podpisuje tudi scenarij, direktor fotografije je Simon Tanšek, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske je Eva Uršič, zvoka Julij Zornik, scenografinja Katja Šoltes, montažerka je Jelena Maksimović. Glasbo zanj jeodigrala Godba na pihala SVEA Zagorje.

Scenarij izvira iz osebnega opazovanja življenja v edinstvenem okolju rudarsko-industrijskega Zasavja, kjer je druženje v orkestrih, zborih, lutkovnih gledališčih in drugih kulturnih dejavnosti ljudem pogosto pomenilo uteho pred vsakdanjim težkim delavskim življenjem.

V filmu igrajo Gregor Zorc, Vesna Pernarčič, Gregor Čušin, Mojca Funkl, Jernej Kogovšek, Alexander Mitterer, Klaudio Reichenbacher idr. ter tudi resnični člani Pihalnega orkestra SVEA Zagorje.

Film je prejel že več nagrad, režiser Luzar pa je bil za režijo filma nagrajen v Pekingu na Kitajskem v kategoriji 2021 BJIFF Forward ter na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju, kjer je prejel srebrno zvezdo.

Matevž Luzar.
Foto: Slovenski filmski center Matevž Luzar, ki že vse svoje življenje z izjemo študentskih let živi v Zagorju ob Savi, se je proslavil kot pozoren opazovalec okolice, ki zgodbo vedno postavlja na prvo mesto. Kot scenarist je sodeloval pri vrsti slovenskih filmov, kot režiser pa je med drugim podpisan pod večkrat nagrajena kratka filma Vučko in Prezgodaj dva metra spodaj, celovečerna filma Srečen za umret in Dekleta ne jočejo ter televizijske serije Jezero, Leninov park in Dolina rož.
Prejšnji članekLetos v znamenju branja in gibanja!
Naslednji članekPredelana hrana zvišuje tveganje za razvoj raka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.