Letos v znamenju branja in gibanja!

Branje.
Foto: on nmsb

Nacionalni mesec skupnega branje 2022 bo potekal med 8. septembrom in 9. oktobrom. Besede irskega pisatelja in politika Richarda Steela: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo,« so izhodiščna misel letošnje edicije, ki se poleg branju posveča tudi gibanju.

Kaj nas čaka v mesecu branja?

Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB), se začenja na mednarodni dan pismenosti. V okviru akcije bodo potekali številni dogodki in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

Preleti dogodke, ki te čakajo!

Branje.
Vabijo pa tudi vse vzgojno-izobraževalni zavode in ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in bralno pismenost v Sloveniji, zamejstvu in po svetu ter v središče svojega delovanja postavljajo otroke, mladino, starejše in družine oziroma delujejo medgeneracijsko, da v dogodkovnik Nacionalnega meseca skupnega branja vnesejo raznolike bralne spodbude, ki jih bodo organizirali.

Namenjeno vsem starostim!

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja se pridružuje EU letu mladih. Že tradicionalno je tudi del akcije Beremo skupaj – za znanje in zabavo!, ki jo je v okviru Tednov vseživljenjskega učenja pripravil Andragoški center Slovenije. Z njo spodbuja različne dejavnosti, povezane z medgeneracijskim branjem in pripovedovanjem zgodb.

Andragoški center Slovenije bo v času letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja vsem odraslim omogočal tudi brezplačno preverjanje bralnega razumevanja s spletnim vprašalnikom SVOS.

Likovna podoba izpod rok študentov

Likovno podobo letošnjega NMSB so soustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: fotografija, grafično oblikovanje in ilustracija). Vse likovne rešitve študentov bodo razstavljene ob različnih priložnostih. Med vizualnimi rešitvami študentov Oddelka za grafično oblikovanje je nastalo tudi pet video plakatov.

Branje.
Foto: Nacionalni mesec skupnega branja on nmsb

Akcija poteka na pobudo: Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Združenja splošnih knjižnic, Slovenske sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY Slovenija), Društva Slovenskih pisateljev, Mestne knjižnica Kranj, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana.

Še več o sami akciji lahko izveš na spletni strani NMSB.

Prejšnji članekTi gre na živce cimra, ker se uči na glas?
Naslednji članekOrkester je slovenski kandidat za oskarja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.