Preko glasu bi lahko ugotovili bolezni?

Outdoor portrait of senior businessman who is enjoying music on headphones.
Foto: Photodjo iz iStock

Tehnologija napreduje iz dneva v dan in vse kaže, da bo umetna inteligenca slej kot prej prisotna na večini področij našega življenja. Na The Verge poročajo, da ameriški raziskovalci gradijo podatkovno zbirko človeških glasov, ki jo bodo uporabili za razvoj orodij na osnovi umetne inteligence. Ta orodja bodo lahko sčasoma diagnosticirala resne bolezni. Cilj raziskovalcev je, da bi s pomočjo glasu lahko odkrivali čim več bolezni, vse od Alzheimerjeve bolezni do raka.

Zakaj prav glas?

Oliver Elemento, eden vodilnih raziskovalcev pri projektu, je pojasnil, da so glasovni podatki čudoviti zato, ker so verjetno najcenejša vrsta podatkov, ki jih lahko zberejo od ljudi. Prav tako gre za dostopno informacijo, ki jo brez težav pridobijo od skoraj vsakega bolnika. Raziskovalni projekt si prizadeva, da bi glas postal podatek za ugotavljanje bolezni, ki bi bil lahko podobno uporaben kot kri ali telesna temperatura.

Načrti in prihodnost projekta

Raziskovalna skupina bo najprej izdelala aplikacijo, ki bo zbirala glasovne podatke. Za začetek bodo zbirali podatke bolnikov z boleznimi kot so paraliza glasilk, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, depresija, pljučnica in avtizem. Vse glasovne zbirke bo nadzoroval zdravnik. V aplikaciji bodo morali bolniki izgovarjati različne zvoke, brati stavke in daljša besedila.

Yaël Bensoussan, raziskovalec in otoralingolog, je kot primer, kjer bi glas lahko pokazal bolezen, navedel bolnike s Parkinsovo boleznijo, ki običajno govorijo tišje in počasneje.

Raziskovalci pravijo, da bodo lahko v aplikacijo dodali tudi druge bolezni. Elemento pravi, da njegov kolega onkolog trdi, da lahko po spremembah glasu ugotovi, ali ima oseba rakave tvorbe na možganih.

Ko bodo raziskovalci zbrali dovolj podatkov, bodo le-te uporabili za oblikovanje modelov umetne inteligence. Ti modeli bodo lahko nato zaznali različna bolezenska stanja.

Raziskovalni program se za zdaj ne ukvarja z izdelavo aplikacij za domače naprave. Osredotoča se na razvoj orodij, ki bi jih uporabljali zdravniki v ordinacijah in klinikah. Takšna orodja bi bila še posebej koristna v zdravstvenih ustanovah, kjer ni dovolj zdravnikov specialistov. Bensoussan je pojasnil, da bi lahko v taki ustanovi zabeležili bolnikov glas, aplikacija pa bi povedala, da obstaja zelo velika verjetnost, da ima bolnik določeno bolezen. Pacienta bi nato poslali k ustreznemu specialistu.

Problemi z zasebnostjo

Glasovi ljudi so zlahka prepoznavni, tudi če je ime osebe odstranjeno. Zato se raziskovalci soočajo tudi s problemi z zasebnostjo, ki bi nastali pri uporabi takih orodij. Pri projektu zato sodelujejo tudi pravniki in drugi strokovnjaki, ki preučujejo etične in pravne posledice zbiranja glasov bolnikov. Presoditi morajo tudi, ali bi bilo tako zbiranje v skladu z zakonodajo, ki ščiti pacientove osebne podatke.

VIRThe Verge
Prejšnji članekUraden začetek predsedniške tekme in rok za volivce v tujini
Naslednji članekSi bil sprejet v 2. prijavnem roku?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.