Uraden začetek predsedniške tekme in rok za volivce v tujini

22. septembra se je uradno začela volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami, na katere se bomo odpravili 23. oktobra. Točno število kandidatov še ni znano, saj lahko kandidature vložijo do 28. septembra.

Predsedniški kandidati bodo volivce nagovarjali do 21. oktobra do polnoči, ko se bo pričel volilni molk. Do 3. oktobra lahko še umaknejo soglasje h kandidaturi, zato bo dokončni seznam kandidatov znan najpozneje 7. oktobra.

Danes rok za volivce, ki so začasno v tujini

Volivci, ki bodo za čas volitev začasno v tujini in želijo na predsedniških volitvah glasovati po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu, so morali to sporočiti Državni volilni komisiji.

Vlogo za glasovanje v tujini lahko oddajo preko portala eUprava, bodisi z e-identiteto bodisi brez e-identitete.

dve pismi na mizi
Foto: Mediamodifier / Unsplash

Zaenkrat vloženih pet kandidatur

Boj v letošnji bitki na predsedniških volitvah je napovedalo veliko posameznikov, zaenkrat pa je kandidaturo vložilo le pet kandidatov. Te bo na današnji seji potrjevala Državna volilna komisija, piše STA. Ostali jih lahko vložijo še do 28. septembra.

Med prvimi petimi kandidati so poslanec SDS Anže Logar, pravnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ter glasbenik Gregor Bezenšek, ki kandidirajo s podporo volivcev.

Poleg njih je kočevski župan Vladimir Prebilič, ki ima poleg podpisov volivcev podporo stranke Vesna. S podporo poslancev NSi pa se je v tekmo podal vodja poslanske skupine te stranke Janez Cigler Kralj.

Koga podpirajo koalicijske stranke?

15. vlado sestavlja koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati (SD) in Levica. Slednja je včeraj naznanila, da se v predsedniško tekmo podaja s svojim kandidatom Miho Kordišem.

SD bo v volilno tekmo vstopila z evropskim poslancem Milanom Brglezom. Danes bomo izvedeli, ali bo Brglez dobil tudi podporo Gibanja Svoboda, ki je ostala brez svojega kandidata po tem, ko je iz predsedniške tekme odstopila njihova članica Marta Kos.

Predsednik vlade Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob
Prejšnji članekKako se zavarovati pred spletnimi goljufijami?
Naslednji članekPreko glasu bi lahko ugotovili bolezni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.