Kako se zavarovati pred spletnimi goljufijami?

CPU on board with security alert hologram
Foto: LumerB iz iStock

Telefon je zazvonil in prikupno dekle mi je poslalo prošnjo za prijateljstvo. Kmalu je stekel pogovor: »Živjo, kako si?« »Dobro, ti?« »Tudi. Eno prošnjo imam.« »Seveda.« »Sodelujem na Miss kopalk. Potrebujem pa tvoj glas, da se prebijem v naslednji krog. Ali lahko pošlješ glas na številko …?« »Seveda, z veseljem.« Čez 5 minut sem prejel SMS, ki me je obvestil, da sem na nekem Petrolu v Kranju z Moneto plačal 50 evrov.

Verjetno nisem edini, zagotovo ne prvi, upam pa, da zadnji, sploh po branju tega članka, ki te bo naučil vse o tem, kako se izogniti spletnim goljufijam.

Pravilo #1: Ali je prelepo, da bi bilo res?

To je najbolj splošen nasvet, ki velja tudi zunaj virtualnega sveta. Na Facebooku, Instagramu in še kje so pogosti lažni profili, ki obljubljajo igrive zmenke in vroče bejbe ali žrebce. Morda dobimo sporočilo nigerijskega princa, ki nam želi nakazati veliko vsoto denarja. Zamika nas, saj čustva delujejo hitreje od logike. Vendar nikoli ne vemo, kdo se skriva za sporočili.

Pravilo #2: Naj te goljufi ne zmedejo in zapeljejo v svojo igro

Tako kot obljube spolnosti, denarja in sreče goljufi radi uporabljajo ustrahovanje. Sporočilo, ki se zdi, da je od naše banke, Facebooka, zdravnika, Netflixa ali občine nas opozori, da se je pojavila nekakšna težava. Da jo rešimo, moramo slediti povezavi, kjer vnesemo svoje osebne podatke. Sporočilo pogosto še pravi, da je stvar treba urediti takoj – da le ne bi preveč razmišljali.

Pravilo #3: Preveri

Če se ti zdi, da si tarča spletne goljufije, lahko to vedno preveriš na internetu oziroma pri banki, zdravniku, občini. Znano je, da Facebook, Netflix ali Google od svojih uporabnikov ne zahtevajo osebnih podatkov preko e-maila. Občino, zdravnika ali banko pa lahko vedno pokličeš. Ali pa samo počakaš na dejansko pošto.

Anonymous hacker programmer uses a laptop to hack the system in the dark. Creation and infection of malicious virus. The concept of cybercrime and hacking database
Foto: artoleshko iz iStock

Pravilo #4: Bodi pozoren na sumljive linke in uporabljaj antivirusni program

Internet je lahko nevaren kraj, zato moramo biti pazljivi, kaj klikamo. Včasih se na spletni strani pojavi okno, ki pravi, da je naš računalnik okužen, okužbe pa se lahko znebimo, če sledimo povezavi. Ali pa, da smo desettisoči obiskovalec in nas čaka nagrada. Če sledimo povezavi, seveda. To nas lahko pripelje do strani, ki bo zahtevala naše osebne podatke ali pa bomo kar takoj staknili računalniški virus. Na srečo tudi brezplačni antivirusni programi prepoznajo večino takšnih groženj.

Pravilo #5: Stvar prijavi policiji

Če si kljub vsemu imel nesrečo in se ujel v zanko spletnih goljufov, to prijavi policiji. Izgubljenega denarja verjetno ne boš več videl, lahko pa preprečiš, da ogoljufajo še koga. Veliko ljudi je sram priznati, da so nasedli prevari, ali pa jih zlikovec drži v šahu s fotografijami, ki jih bo sicer poslal znancem. Vendar smo vsi le ljudje in z vsakim, ki molči, imajo zlikovci več moči.

Prejšnji članekKako lahko prehajam med univerzami?
Naslednji članekUraden začetek predsedniške tekme in rok za volivce v tujini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.