Premagaj strah pred pajki z novo aplikacijo

Strah pred pajki je najbolj pogosta fobija ljudi. Večini nam je neprijetno ob pogledu na ta bitja, če niso varno zaprta v terarijih. Nekateri ljudje pa trpijo za hujšimi oblikami, ki jih omejujejo v vsakdanjem življenju. Nekatere je strah iti v klet ali na hrvaške otoke, ki so znani po veliki biodiverziteti pajkov.
Čeprav večina pajkov človeku sploh ni nevarnih, še manjši odstotek pa jih je dejansko smrtonosnih, se jih bojimo. Ta strah se med drugim da premagati s psihološko metodo izpostavljanja viru strahu. Po tem načelu je interdisiplinarna ekipa raziskovalcev izdelala aplikacijo za premagovanje arahnofobije – strahu pred pajki.

Phobys

Aplikacija Phobys nam skozi ekran v realni svet naslika virtualno verzijo pajka. S tem se ljudje lažje soočijo in premagajo svoj strah, vsaj do neke mere. Ko vidimo takšnega virtualnega pajka, se zavedamo, da nam ni nevaren, kar lahko pozneje preslikamo v resnično življenjsko situacijo. Z dovolj izpostavljanja se v varnem okolju privadimo izkušnji, ki bi nas sicer spravila s tira.
Delovanje Phobysa
Phobys v realni svet postavi virtualnega pajka.
Znanstveniki so naredili poskus na skupini 66 ljudi. 33 jih je štirinajst dni vsak dan pol ure uporabljalo aplikacijo. Na koncu eksperimenta so bili udeleženci izpostavljeni pajku v terariju, ki so se mu morali približati kolikor so mogli. Skupina, ki je trenirala s Phobys, je dosegla veliko boljše rezultate kot ostalih 33 ljudi, ki so bili v kontrolni skupini. Aplikacija uporabnika popelje skozi 9 stopenj, pri katerih se izpostavljenost strahu povečuje (pajek je bližje, večji in strašnejši). Po vsaki opravljeni stopnji program oceni uporabnikovo izkušnjo in oceni ali mora stopnjo ponoviti ali nadaljuje z naslednjo.

Phobys lahko uporabiš tudi ti

Aplikacija je brezplačno dostopna v Applovi in GooglePlay trgovini in primerna za vse, ki se srečujejo z lažjo obliko arahnofobije. Avtorji aplikacije pa jo priporočajo tudi za težje primere, vendar ob pristonosti strokovnjaka.
V prihodnosti lahko pričakujemo še več aplikacij, ki bodo pomagale ljudem premagati svoje strahove. Z razvojem tehnologije lahko omogočamo varno soočanje z lastnimi strahovi, ki ga še kako rabimo v časih vedno večjega individualizma in vedno manjšega stika z naravo.
Vir:
https://scitechdaily.com/smartphone-app-helps-tackle-fear-of-spiders-using-augmented-reality/
Prejšnji članekNova aplikacija Erasmus+: do boljše povezljivosti in evropske študentske izkaznice
Naslednji članekOdkriti najstarejši človeški odtisi v Severni Ameriki 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.