Odkriti najstarejši človeški odtisi v Severni Ameriki 

Nova arheološka raziskava je odkrila do zdaj najstarejše človeške odtise v Severni Ameriki. Raziskava je bila opravljena v nacionalnem parku White Sands v Novi Mehiki in odkrila antične odtise, za katere raziskovalci domnevajo, da so stari med 21 000 in 23 000 let. 

Odtisi so bili zakopani pod sloji zemlje v parku. Znanstveniki so s pomočjo semen v stopinjah izračunali starost fosilov. Ugotovili so tudi, da je ducat odtisov pripadalo različnih ljudem, večinoma otrokom in najstnikom, pišejo v The Guardianu.  

Pred tem so znanstveniki domnevali, da so najstarejši ljudje v Amerikah živeli pred 11 000 do 13 000 let. To so potrjevale kamnita kopja, najdena v Severni Ameriki, ki naj bi bila povezana s t.i. kulturo »Clovis«.  

Leseno kopje s kamnito konico

»Dokazi so zelo prepričljivi in izjemno navdušujoči,« pravi Tom Higham, arheološki znanstvenik in strokovnjak za radio-ogljikovo datiranje iz Univerze na Dunaju. »Verjamem, da so ti odtisi dejansko tako stari.«

Novo raziskavo so izvedli strokovnjaki iz nacionalnega parka White Sands, Zavoda nacionalnih parkov, Ameriškega geološkega zavoda, Univerze v Bournemouthu, Univerze v Arizona in Univerze v Cornellu. 

»Raziskava prepričljivo dokazuje, da so ti odtisi človeški in starejši od 20 000 let,« je izjavil Spencer Lucas, paleontolog v Muzeju naravoslovja in znanosti v Albuquerqueju v Novi Mehiki. »To spremeni vse.«

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPremagaj strah pred pajki z novo aplikacijo
Naslednji članekHiter dostop do vseh želenih informacij o napravi
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.