Prepoznana nova vrsta dinozavra iz obstoječih primerkov

Odkrita je bila nova vrsta dinozavra z zelo velikim nosom. Odkril jo je upokojenec, ki je epidemijo uporabil za raziskovanje škatel s starimi kostmi. Res ne gre za navadnega upokojenca, ampak upokojenega paleontologa, ki se je lotil precej nenavadnega opravila v času karantene. Pregledati in urediti je želel vse kosti Igvanodonov, ki so bile najdene na otoku Wight. Nova vrsta je bila poimenovana Brighstoneus simmondsi.

Upokojenec našel novo vrsto med že najdenimi fosili

Kosti, ki jih je urejal in tako našel Jeremy Lockwood, so pripadale še neodkriti vrsti dinozavra. Med urejanjem kosti iz londonskega muzeja narodne zgodovine in muzeja dinozavrov otoka Wight je odkril zanimivo lobanjsko kost z dokaj široko nosno kostjo.

»Več kot sto let smo na otoku Wight videvali ostanke dveh vrst dinozavrov – Iguanodon bernissartensis in Mantellisaurus atherfieldensis. Prepričan sem bil, da bodo razlike med kostmi obeh vrst razkrile nov primerek, zato sem se odločil izmeriti, fotografirati in preučiti anatomijo vsake kosti,« je povedal Jeremy Lockwood, ki se kot upokojeni profesor udeležuje priprav na svoj doktorat na Univerzi v Portsmouthu.

»Število zob je bil en znak. Mantellisaurus jih ima triindvajset ali štiriindvajset, ta pa jih je imel osemindvajset. Imel je tudi velik nosni greben, ostali so imeli povsem raven nos. Take in druge majhne razlike so bile očiten prikaz nove vrste,« je dodal.

Primerjava Mantellisaurusa in Brightstoneusa
Primerjava Mantellisaurusa (spodaj) in novega Brightstoneusa (zgoraj)

Nova vrsta rastlinojedega dinozavra na otoku Wight

Rastlinojedi dinozaver je v dolžino meril nekaj več kot osem metrov in tehtal devetsto kilogramov. Lockwood je v raziskavi sodeloval s profesorjem Davidom Martillom in dr. Susano Maidment. Skupaj so nov primerek poimenovali Brighstoneus simmondsi. Prvi del imena je preprosto poimenovanje po vasici Brightstona na otoku Wight. Drugi del imena pa je poklon amaterskemu zbiratelju Keithu Simmondsu, ki je tesno sodeloval pri izkopavanju primerka pred nekaj leti.

Odkritje zdaj razkriva, da je bilo v obdobju zgodnje Krete na tem območju več vrst igvanodonskih dinozavrov, kot so verjeli do zdaj. Tudi dosedanje, skoraj avtomatsko pripisovanje fosilov eni izmed prej omenjenih vrst, se bliža koncu. »Tako neverjetno se zdi, da bi bili dve živali popolnoma enaki več milijonov let, brez kakršnih koli sprememb,« je še povedal Lockwood.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZa ali proti premikanju ure?
Naslednji članekSex shop Svet erotike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.