Presenetljivo odkritje kaže, da so Neandertalci oboževali morsko hrano

Neandertalci so bili očitno veliko bolj naklonjeni morskim sadežem, kot smo prej domnevali. Nove raziskave kažejo, da so bile neandertalske skupnosti, ki so živele na Portugalskem v zadnji ledeni dobi, prav tako navdušene nad ribolovom kot naši sodobni človeški predniki.

Bolj iznajdljivi ribiči in nabiralci, kot smo domnevali

Nova študija kaže, da so mehkužci, raki, ribe, ptice in morski sesalci, kot so delfini in tjulnji, predstavljali kar polovico prehrane teh iberskih staroselcev. To jih pokaže kot iznajdljive ribiče in nabiralce z vedenjem bližje sodobnim Homo sapiensom, kot bi si kdo mislil.

Izkop v jami Figueira Brava pri Setubalu na Portugalskem je odkril odlagališča bioloških odpadkov izpred približno 106.000 in 86.000 let, napolnjena s kostmi in školjkami morskih živali. Te so jedli poleg bolj tradicionalne prehrane, kot sta bili jelenjad in drobnica.

Ostanki rakov (Mariana Nabais/João Zilhão)
Ostanki rakov (Mariana Nabais/João Zilhão)

Ugotovitev je pomembna – maščobne kisline, ki jih zagotavlja ta vrsta morske hrane, kot je Omega-3, lahko spodbudijo razvoj možganov. Tovrstne prehranjevalne navade so morda pripomogle k »nastanku kognitivne in vedenjske modernosti« pri starodavnih ljudeh, pravijo raziskovalci.

 

Figueira Brava je prvo odkritje o pomembni porabi morskih virov med evropskimi neandertalci

Odkrita količina morske hrane je bila od njihovega naselja oddaljena približno 2 kilometra. Kar nakazuje, da so neandertalci uporabljali košare in vreče, s katerimi so hodili na lov in ribolov.

Ta sposobnost, da plenimo hrano iz morij in rek, že dolgo velja za izključno človeško lastnost in ne nekaj, kar smo si delili z neandertalci. Prav zaradi tega so ugotovitve na tem obalnem mestu pomembne.

Prejšnji dokazi o prehrani z morsko hrano med neandertalci so bili skromni. Čeprav so jo opazili v drugih delih sveta, ni bilo jasno, kako razširjene so dejansko bile te prehranjevalne navade.

Strokovnjaki vedo veliko več o prehrani zgodnjih modernih ljudi v južni Afriki v približno istem obdobju. Nova raziskava pa kaže, da sestava te prehrane ni tako različna od tiste, ki so jo imeli neandertalci ob obali Portugalske.

Prigrizki z morsko hrano in izkoriščanje morskih virov bi lahko odigrali veliko vlogo pri sprožitvi širitve zgodnjih človeških bitij in spodbujanju vse večje prefinjenosti naše družbe. Natančno določanje tega, kdaj in kje se je to zgodilo, pa je za antropologe zanimiv izziv.

Veliko odkritje, a žal le na majhnem delčku sveta

Nimamo še pravega vzorca. Raziskovalci menijo, da so se sledi drugih podobnih skupnosti ob koncu zadnje ledene dobe morda izprale z naraščanjem morske gladine. Zato jih morda ne bo več mogoče najti.

Kljub temu osvetljuje življenjski slog in obnašanje neandertalcev. Ta kaže, da se po njihovem okusu za morsko hrano morda niso toliko razlikovali od naših zgodnjih prednikov.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPodaljšanje ukrepov glede zaprtja univerz
Naslednji članekNa koncu je pomembno samo zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.