Pristanek roverja na Marsu kar v živo!

Danes svoje sedemmesečno potovanje na Mars zaključuje Nasin rover Perseverance. Njegov pristanek si lahko ogledaš v živo (skoraj).

Naloga roverja bo zbiranje materialov za poznejše ugotavljanje znakov življenja na Marsu. Če bi bili ti dokazi najdeni, bi šlo za prve znake življenja izven našega planeta. Naloga tega roverja je le zbiranje vzorcev, te vzorce pa bodo nazaj na Zemljo prinesli na prihodnjih misijah.

Rover trenutno na Mars potuje s hitrostjo sedeminsedemdeset tisoč kilometrov na uro, kar bo počel vse do četrtka, ko začne s pristopom in pristankom. Ko se začne čas, poznan tudi kot »sedem minut groze«, saj ima rover sedem minut časa, da pride od vrha atmosfere do površine Marsa.

Ker pa je Mars toliko oddaljen od Zemlje, bo signal roverja, ko vstopi v atmosfero pri nas dvanajst minut kasneje. Ob tem signalu se začne naših »sedem minut groze«, a v resnici bo takrat rover na tleh že vsaj pet minut. To je razlog za njegovo avtonomnost, saj deluje popolnoma sam, sam določi, kje in kako bo pristal.

Prenos v živo se začne danes, 18. februarja, ob 20:15, vstop v atmosfero bomo videli uro in pol kasneje, s tem se začne »sedem minut groze«, nazadnje pa ob 21:55 pa sledi pristanek.

Prenos v živo bo dostopen na YouTubu, če pa želiš zares občutiti teh sedem minut groze in bolj natančno videti simulacijo pristanka, si to lahko ogledaš na spletni strani.

VIRMark Rober
Prejšnji članekOcena filma: Juda in črni Mesija
Naslednji članekAmabilia Lingerie – ročno izdelano spodnje perilo slovenske ustvarjalke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.