Raziskovalci so odkrili potencialno zdravilo za raka

T celica
foto: science alert

Raziskovalci Univerze Cardiff v Wallesu so odkrili nov način za zdravljenje rakavih bolnikov. Trenutno je ideja še v povojih, kaže pa izjemen potencial, so komentirali raziskovalci.

Princip temelji na izkoriščanju T celic za namen prepoznavanja rakavih celic in njihovo uničenje. Zdravljenje bi bilo primerno za vse paciente po principu one size fits all ter za vse oblike raka in ne bi poškodovalo drugih tkiv.

Kako deluje?

rakava in T celica
foto: Science Photo Library

Receptorji T celice reagirajo z molekulo MR1, ki je navzoča na površini vseh celic telesa. Znanstveniki so prepričani, da MR1 prepozna in označi izkrivljeni metabolizem rakave celice v primerjavi z zdravo. Imunski sistem lahko potem rakavo celico uniči.

Ideja je toliko bolj perspektivna, ker se T celice že uporabljajo za zdravljenje rakavih obolenj, vendar ima sedanja tehnika pomanjkljivosti. Predvsem to, da je uporabna le za zdravljenje določenih vrst raka. Nova tehnika kombinacije T celice z molekulo MR1 pa bi bila uspešno univerzalno zdravilo za vse vrste raka.

Potek zdravljenja

centrifugiranje krvi
Centrifuga za izolacijo T celic iz krvi

Postopek je podoben, kot pri sedanjem zdravljenju s T celicami. Bolniku se vzame vzorec krvi. Iz vzorca se filtrira T celice in se jih laboratorijsko modificira do te mere, da so sposobne prepoznave vseh vrst rakastih celic. Modificirane celice se duplicira v velikih količinah in nazadnje intravenozno injicira pacientu.

Znanstveno mnenje

V znanstvenih krogih ideja velja za revolucionarno, vendar je še prezgodaj, da bi govorili o zdravilu. Potrebno je še veliko raziskovalnega dela, da bo tehniko zdravljenja možno preizkusiti na človeku.

Preberi tudi prispevek Samopregledovanje ti lahko reši življenje!.

Prejšnji članekHarvey Weinstein v poroti noče žensk
Naslednji članekKitajski horoskop: kaj prinaša novo leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.