Rojstvo novega planeta ne sledi pričakovanjem

Znanstveniki so opazili ogromen planet, ki je v zelo zgodnji fazi svojega razvoja. Plinasti orjak AB Aurigae b je devetkrat večji od Jupitra, dogajanje na njem pa ne sledi našim predvidevanjem o rojstvu planetov.

Astronomi ta zelo mlad planet opazujejo s Hubblom in zemeljskim teleskopom Subaru. AB Aurigae b je eden izmed več kot 5000 eksoplanetov, ki smo jih opazili, a izstopa po nekaj posebnostih.

planet
Ilustracija AB Aurigae b (vir: NASA)

Ta plinasti orjak je tako orjaški, da že skoraj spada v kategorijo rjavih pritlikavk – teles, ki se po masi znajdejo med planeti in zvezdami. Drugič, okoli svoje zvezde kroži na zelo veliki razdalji, ki preseneča astronome. Tretjič, njegov razvoj se ne sklada z našimi teorijami, kako naj bi se plinasti velikani oblikovali, hkrati pa je tudi najmlajši plinasti orjak, ki smo ga kadarkoli opazili.

AB Aurigae b

AB Aurigae b je plinasti orjak. Ta vrsta planetov ima v središču trdo jedro, ki ga obkroža oblak plinov. Večinoma sta to vodik in helij. AB Aurigae b je devetkrat večji od Jupitra, največjega planeta v našem osončju.

Kroži okoli zvezde AB Aurigae, ki je zelo mlada, zato pa 60-krat svetlejša od Sonca in 2,4-krat težja. Razdalja med AB Aurigae in AB Aurigae b čudi astronome, saj je še okoli trikrat večja kot razdalja med Soncem in Neptunom – zadnjim planetom našega osončja.

fotografija mladega osončja
Fotografija, posneta s teleskopom ALMA, kaže ozvezdje AB Aurige in oblak okoli nje. (vir: wiki)

Aurigae prevprašuje naše teorije o rojstvu planetov

Najbolj znana teorija o rojstvu plinastih velikanov gre takole: v planetarni meglici, ki kroži okoli zvezde se začno delci sprijemati in ustvarjati vedno večje kose. Ko te »kepe« dovolj zrastejo, začno s svojo gravitacijo ustvarjati pogoje za nadaljnjo formacijo planetov. V primeru plinastih velikanov je to, da trda sredica v svoje gravitacijsko polje ujame pline, ki gradijo njegovo atmosfero.

A vse to ne velja za AB Aurigae b. Ker je od svoje zvezde tako oddaljen, se ne more razvijati po zgornji teoriji, je za Guardian razložil soavtor raziskave Oliver Guyon z Univerze v Arizoni. Znanstveniki pravijo, da AB Aurigae nastaja drugače: daleč od zvezde se v nizkih temperaturah meglica ohladi in s pomočjo gravitacije nastane več velikih teles, ki pozneje postanejo planeti.

shema rojstva planetov
vir: esahubble.org

Guyon odkritje komentira: »Nova astronomska opazovanja ves čas preizkušajo naše teorije, kar pa je dobro. Tako jih lahko nadgradimo.«

VIRGuardian
Prejšnji članekSlovenske šole prejele evropsko priznanje za prakse digitalnega izobraževanja!
Naslednji članekZvezdniško odprtje nakupovalnega centra Supernova Ljubljana Rudnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.