Rusija umaknila tajnost posnetkov »Car Bombe« – najmočnejše jedrske bombe v zgodovini

Oktobra 1961 je Sovjetska zveza detonirala najmočnejšo jedrsko bombo v zgodovini nad oddaljenim otokom severno od polarnega kroga.

Čeprav je bomba eksplodirala skoraj 4 kilometre nad tlemi, je posledični udarni val popolnoma zravnal otok. Opazovalci so blisk videli več kot 965 km stran in občutili njegovo neverjetno toploto 250 km proč od točke nič. Ogromna goba eksplozije se je povzpela tik pod rob vesolja.

To je bila RDS-220 – znana tudi kot Car Bomba. Skoraj 60 let po eksploziji bombe se nobena eksplozivna naprava ni približala njeni uničujoči moči. Prejšnji teden je državna korporacija za atomsko energijo Rosatom (ruska državna atomska agencija) objavila 40 minut predhodno tajnih posnetkov, ki prikazujejo pot bombe od proizvajalca do gobastega oblaka. Zdaj si lahko vse to ogledate na YouTubu. (Odštevanje do detonacije se začne ob 22:20).

Sovjetski premier Nikita Hruščov je osebno naročil gradnjo Car Bombe julija 1961, poroča revija Popular Mechanics. Medtem ko je Kruščov sprva želel 100-megatonsko jedrsko orožje, so mu inženirji na koncu predstavili 50-megatonsko različico, kar ustreza 50 milijonom ton TNT-ja, ki bi hkrati eksplodiral. Tudi s polovico zahtevanega premierjevega tovora je bila bomba neizmerno močna. Bomba je bila tisočkrat močnejša od nuklearnih bomb, ki so jih med drugo svetovno vojno aktivirale Združene države nad Hirošimo in Nagasakijem. Prav tako je kraljevala nad detonacijo bombe Castle Bravo – najmočnejše jedrsko orožje, ki so ga kdaj preizkušale ZDA – s »pičlimi« 15 megatonami.

primerjava
Primerjava jedrskih detonacij.

Kot kažejo novi posnetki, je bila Car bomba ogromna, saj je tehtala 24 metričnih ton in je bila približno tako velika, kot dvonadstropni avtobus. Bombnik je nesel ogromno orožje visoko nad otoki Novaya Zemlya v ruski Arktiki, nato pa ga spustil s padalom nad izpraznjeno območje. Eksplozija je bila tako močna, da je letalo dejansko skoraj strmoglavilo z neba. Preden je pilot uravnal in rešil letalo, je izgubil 900 metrov višine.

K sreči detonaciji Car Bombe ni pripisana nobena človeška smrt in nobena bomba, ki bi ustrezala njeni moči, ni bila nikoli več preizkušena. Leta 1963 so ZDA, Sovjetska zveza (ZSSR) in Združeno kraljestvo podpisale pogodbo o omejeni prepovedi jedrskih poskusov, ki je prepovedovala teste jedrskega orožja v zraku.

Od takrat naprej se atomski testi izvajajo pod zemljo, saj države še naprej kopičijo zaloge jedrskega orožja in občasno spremenijo geografijo okolice. Eden takih jedrski poizkusov iz leta 2018, ki so ga izvedli v Severni Koreji, je povzročil, da se je celotna gora podrla nad poskusnim poligonom. Opozorilo, da svet ne potrebuje druge verzije Car Bombe, ki bi povzročila uničujočo jedrsko škodo.

VIRPopular Mechanics
Prejšnji članekMiti in resnice o arašidovem maslu: Kalorije, hranila in drugo
Naslednji članekKaj morate vedeti za učinkovitejše vodenje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.