Se poslavljajo klasične baterije? Inovacija, ki lahko spremeni potrošništvo

power bank, battery, technology
Foto: StockSnap iz Pixabay

Kitajsko startup podjetje Betavolt iz Pekinga je izdelalo prvo komercialno jedrsko baterijo. Trdijo, da bo baterija velikosti kovanca delovala okoli 50 let.

Kitajci izumili novo vrsto baterije

Jedrska baterija deluje z jedrskim razpadom. Za razliko od jedrskih elektrarn, kjer poteka verižna reakcija, ki sprošča ogromne količine energije, se v bateriji jedrski razpad dogaja spontano.  Baterija podjetja Betavolt izkorišča jedrski razpad izotopa niklja-63.

battery, recycling, beautiful wallpaper
Klasične baterije se morda poslavljajo. Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Baterija BV100 je sestavljena iz dveh plasti diamantnega polprevodnika in plasti niklja-63 med njima. Plasti so tanjše od človeškega lasu in cela baterija je velika kot kovanec.

Proizvede 100 mikrovatov energije in 3 volte napetosti. Pri Betavolt napovedujejo še nekoliko večjo različico, ki bo generirala 1 W energije. Luč sveta naj bi ugledala leta 2025.

Preveri tudi 5 nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo baterije telefona.

Konec polnjenja telefonov

Nova baterija bi bila uporabna za manjše porabnike elektrike kot so telefoni, merski inštrumenti, senzorji, manjši droni in mikroroboti, pravijo razvijalci. Dobili bi telefone, ki nam jih sploh ne bi bilo treba polniti, drone, ki bi lahko leteli v nedogled ali pa srčne spodbujevalnike, ki bi bili še bolj zanesljivi. BV100 bo v naslednjih dneh končevala testno fazo preden se začne množična proizvodnja.

smartphone, mobile, phone
Foto: StockSnap iz Pixabay

Inovacija lahko spremeni naše potrošniške navade

Tehnologija jedrskih baterij ni nekaj novega. Že za časa hladne vojne so sovjetski in ameriški znanstveniki razvijali le-te in jih uporabljali predvsem v vesoljskem raziskovanju. Slavni sondi Voyager 1 in 2 izstreljeni leta 1977 še vedno delujeta v praznini vesolja zahvaljujoč jedrskim baterijam. Inovacija kitajskega podjetja je v tem, da je BV100 izredno majhna in cenovno dostopna.

Pri Betavolt še poudarjajo, da je njihova jedrska baterija popolnoma okolju prijazna, saj izotop nikelj-63 razpade na baker, ki ni radioaktiven.

Prejšnji članekEna od Nostradamusovih srhljivih prerokb se je za leto 2024 že uresničila!
Naslednji članekAli veste, kakšnega darila si želi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.