Se prihodnost oploditev skriva v preiskovanju opičjih zarodkov?

Rhesus macaques are familiar brown primates with red faces and rears. They have close-cropped hair on their heads, 
 which accentuates their very expressive faces.
Foto: Robbie Ross iz iStock

Področji človeških matičnih celic in zgodnja stopnja razvoja organov, sta kljub velikim napredkom, ki smo jih v zadnjih letih dosegli na medicini, še vedno zavita v tančico skrivnosti. Raziskave so namreč zaradi etičnih pomislekov in pomanjkanja gradiva za preučevanje zelo otežene. Raziskovalcem pa je uspelo nekaj, za kar smo do sedaj mislili, da je nemogoče.

Kitajski raziskovalci so 6. aprila v publikaciji Cell Stem Cell, podali poročilo o raziskavi, kjer so iz opičjih matičnih celic razvili strukture, podobne zarodkom.

Zgodovinski dosežek v zdravstvu

Raziskava se je pričela z opicami roda makaki, katere matične celice, so izpostavili različnim rastnim dejavnikom. Produkt tega poizkusa je bila proizvodnja struktur matičnih celic, ki jih imenujemo blastoidi. Dosežek pa je zgodovinskega pomena, saj so raziskovalci prvič v zgodovini ustvarili matične celice z uporabo nečloveških primatnih celic.

Te blastoide, so nato prenesli v maternice opic in v treh od osmih opic, se je struktura uspešno ugnezdila. Ugnezditev je v telesu opic povzročila proizvajanje hormonov prisotnih pri nosečnosti. Kljub uspešni ugnezditvi pa se ni v nobenem primeru razvil fetus, blastoidi pa so izginil po približno enem tednu.

Angry wild monkey posing to camera
Foto: Muralinath iz iStock

Etični problemi, ki jih prinašajo opičji zarodki

Raziskovalci se zavedajo etičnih zadržkov pri raziskavah te narave in hkrati poudarjajo, da je med tem strukturam in naravnim blastocistam, ki nastanejo ob človeški nosečnosti še vedno velika razlika. Predvsem je pomembno pomniti, da umetno ustvarjene strukture nimajo potenciala za razvoj v fetus.

Za uspešno nadaljevanje raziskovanja tega področja je pomembno, da imata javnost in znanstvena stroka med seboj razpravo glede tematike. Pomembno je namreč pomniti, da raziskave področja proizvajanja umetnih zarodkov pomagajo, tudi pri raziskovanju zgodnjih spontanih splavov. V prihodnosti pa se raziskovalci želijo osredotočiti predvsem na nadaljnji razvoj sistemov za razvijanje umetnih blastoidov.

Junior novinar

VIRScience Daily
Prejšnji članek7 načinov, kako si med branjem knjig zapomniti več
Naslednji članekObrazi boja za žensko (ne)enakost

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.